Siyasi iletişim ve siyasette kadın imajı
The image of woman politician
  1. Tez No: 604058
  2. Yazar: ESRA GÜNDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, kadın, imaj, siyasi imaj, siyasi iletişim, Politics, woman, image, political image, political communication
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, dünyada ve Türkiye'de nüfusun yarısını oluşturan kadınların ülkemizdeki siyasete katılım oranlarının azlığının sebeplerini ve siyasetteki kadın imajını ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Çalışmada siyasi iletişim ve siyasi imaj konusundan başlayarak siyasette kadın imajı içerisinde, siyasi katılım ve cinsiyet konularına değinilmiştir. Ülkemizde son dönemlerde sıklıkla gündeme gelen ve kadının siyasete katılımı için öngörülen bir takım çözüm önerileri, sorunun tarihsel arka planında irdelenmesi ile tüm insanlığa ve özellikle ülkemizdeki bu soruna bütün bileşenleriyle ışık tutmak çalışmanın en önemli hedefidir. Araştırma verileri, hazırlanan anket ile toplanmış ve nicel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, Antalya'da yaşayan ve rasgele belirlenmiş 311 seçmendir. Bu araştırma sonucunda, siyasetin kadın işi olmadığına katılmama ve kadın siyasetçilerin artması ile siyasette üslubun olumlu yönde değişeceğine katılma düzeyleri en yüksektir. Araştırmada demografik değişkenler de analiz edilmiş ve yanıtlar karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Katılımcılardan; kadınların, 40 ve üzeri yaştakilerin, ilköğretim-ortaokul mezunu olanların, düşük gelire sahip olanların, kadın adaylara oy veririm diyenlerin ve kadınların siyasete girmesini destekleyenlerin diğerlerine göre siyasette kadın imajına daha olumlu baktıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The present study has been conducted to present the reasons why the women, forming the half of the population of Turkish Republic, take place in politics in the little amount and presenting the woman image in politics. In the present study, starting from the issue of political communication and political image, the issues of political participation and gender within the image of women in politics are discussed. The most important objective of the study is to put light on all humanity and especially on this problem in our country by analysing the historical background of the problem and proposing some solutions for the participation of women in politics, which took place recently in the agenda of our country. The research data were collected by a questionnaire and quantitative analysis methods were used. The participants were 311 randomly selected voters living in Antalya. As a result of this research, the highest levels of disagreement with the fact that politics is not a women's work and that the wording will change positively with the increase of women politicians are highest. Demographic variables were also analysed and responses were examined comparatively. It is concluded that women, 40 years and over, primary and secondary school graduates, low incomes, those who vote for women candidates and those who support women's participation in politics have a more positive view of women's image in politics than others.