Bazı şeftali çeşitlerinde kresoxim methyl, boscalid ve tetraconazole'ün bekleme sürelerine göre kalıntı miktarlarının belirlenmesi
Determination of residual amounts of kresoxim methyl, boscalid and tetraconazole in some peach varieties according to the waiting periods
  1. Tez No: 604330
  2. Yazar: MUSTAFA İŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hasat Öncesi Bekleme Süresi, MRL, Fungisit, Şeftali, Çeşit, Pre-Harvest Intervals, MRL, Fungucide, Peach, Variety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma Çanakkale İli Lapseki İlçesi'nde şeftali çeşitleri Royal Glory (erkenci tüylü), JH Hale (geççi tüylü), Elegant Lady (geççi yarı tüylü) ve Sweet Lady (geççi tüysüz) üzerinde yürütülmüştür. Türkiye'de şeftali küllemesine karşı ruhsatlı fungisit aktif maddeleri kresoxim methyl, boscalid ve tetraconazole'ün kalıntıları, farklı hasat öncesi bekleme sürelerinde (PHI) QuEChERS çoklu analiz metodu ile LC-MS/MS cihazında araştırıldı. Hasat öncesi bekleme süresi yedi gün olan ticari bir fungisitin aktif maddelerinden kresoxim methyl'in tüm şeftali çeşitlerinin meyvelerindeki kalıntı miktarları Türk Gıda Kodeksi MRL değeri (0,01 mg/kg)'nin çok üstünde bulunmuştur. Buna karşın aynı fungisitin diğer aktif maddesi boscalid kalıntıları, tüm çeşitlerde ve sıfırıncı gün dahil tüm bekleme sürelerinde MRL değeri (3,0 mg/kg)'nin çok altındaydı. Diğer fungisitin aktif maddesi tetraconazole'ün kalıntı miktarları; Royal Glory'de 7. ve 14. günlerde, Elegand Lady ve Sweet Lady'de 14. günde MRL değerine (0,1 mg/kg) eşit veya altındaydı. Oysa, aktif maddenin yasal bekleme süresinin sonunda (14 gün) JH Hale'deki kalıntı miktarı (0,29 mg/kg) MRL değerinin iki katından daha fazlaydı. Çalışmada aktif maddelerin kalıntı miktarlarının ve parçalanma oranlarının, hasat öncesi bekleme sürelerine ve şeftali çeşitlerine göre değiştiği saptandı. Sonuç olarak, kalıntı çalışmalarının farklı klimalı bölgelerde çok tüylü, az tüylü, tüysüz şeftali ve farklı olgunluk süreleri gibi farklı fiziksel özelliklere sahip en az üç veya daha fazla çeşitte yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was caried out on peach varieties Royal Glory, JH Hale, Elegant Lady and Sweet Lady in Lapseki District of Çanakkale Province. The residues of kresoxim methyl, boscalid and tetraconazole registreted for use to control of powdery mildew on peaches in Turkey were investigated with QuEChERS multiple analysis method in the device of LC/MS-MS in the various pre-harvest intervals. The residual amounts of kresoxim methyl, one of the active ingredient of a commercial fungicide which has a waiting period of seven days on fruits of all peach varieties were the much more higher then MRL value of the Turkish Food Codex. However, residues of boscalid, the other active ingredient of the same fungicide, was well below the MRL (3.0 mg / kg) in all cultivars and in all pre-harvest intervals including 0. day. Residual amounts of the active ingredient tetraconazole of the other fungicide; On the 7th and 14th days in Royal Glory, on the 14th day in Elegand Lady and Sweet Lady, it was equal to or less than MRL value (0.1 mg / kg). In end of the legal waiting period (14th day), however, the residual amount (0.29 mg / kg) of the active ingredient in JH Hale was more than twice the MRL value. In the study, it was determined that the residual a mount sand degrades of the active substances before harvest were different according to peach varieties. As a result, it was concluded that the residue studies should be caried out in at least three or more varieties which have different physical properties such as very hairy, few hairy, hairless peach and different maturity periods at the regions with different climatic.