Sezon içinde yapılan düşük kapsam-yüksek şiddetli pliometrik antrenmanın anaerobik performans ve alt ekstremite kaslarına ait elektromiyografik aktivitelere etkisi
Effect of in-season low-volume high intensity plyometric training on anaerobic performance and electromyographic activities of muscles of lower extremity
- Tez No: 604374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM SÖZBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Spor, Neurology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dikey Sıçrama, Çeviklik, Gerilme-Kısalma Döngüsü, Karekök Ortalaması, vertical jump height, agility, Stretch shortening cycle, Root mean square
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı; sezon içerisinde düşük kapsam-yüksek şiddetli pliometrik antrenmanın 13-16 yaş basketbol ve hentbol amatör erkek sporcularında, dikey sıçrama yüksekliği (DS), maksimum anaerobik güç (MAG), ortalama güç (OG) ve yorgunluk indeksi (Yİ) değerlerine, çeviklik değerlerine, alt ekstremite kasları olan; vastus lateralis (VL), vastus medialis (VM) ve gastrocnemius (GAS) kaslarına ait EMG değerlerine olan etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışmaya 24 amatör erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Sporcular rastgele olacak şekilde 2 gruba [pliometrik antrenman grubu (PAG); n=12 ve kontrol grubu (KG); n=12] ayrılmıştır. PAG basketbol ve hentbol antrenmanlarına ek olarak 6 hafta boyunca haftada 2 gün pliometrik çalışmalar yaparken kontrol grubu yalnızca basketbol (basketbol sporcuları) ve hentbol (hentbol sporcuları) antrenmanı yapmıştır. Ön test ve son test ölçümleri 6 haftalık pliometrik çalışmanın öncesi ve sonrasında 2 gün içinde aynı sıralama (sırasıyla ilk gün: boy uzunluğu, kilo, vücut kompozisyonu (VYY), dikey sıçrama (DS) ve tekrarlı anaerobik sprint testi (TAST); ikinci gün: elektromiyografi (EMG) ve çeviklik) ile yapılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki; PAG'na ait DS ve MAG değerleri ile VL, VM ve GAS ait EMG değerleri ön testten son testte istatistiksel olarak anlamlı şekilde gelişmiştir (p≤0,05). KG'na ait tüm değerlerde ön testten son testte istatistiksel olarak anlamlı değişim gözlenmemiştir (p>0,05). PAG'na ait Çeviklik, OG ve Yİ değerleri ise istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde gelişmediği gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma sezon içerisinde 13-16 yaş amatör erkek sporcularında yapılan pliometrik antrenmanların istatistiksel olarak alt ekstremite kaslarını, dikey sıçrama yüksekliğini ve anaerobik performansı geliştirdiği görülmüştür. Bu nedenle PA'nın yıllık antrenman programlarında kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effects of plyometric training on vertical jump height(VJ), peak power (PP), mean power (MP) and fatique index (FI), agility time (AT), electromyographic (EMG) activities of lower extremity muscles vastus lateralis (VL) and vastus medialis (VM) and gastrocnemius (GAS) muscle in 13-16 age basketball and handball amateur male athletes. Twenty-four amateur male athletes volunteered to participate in this study. The participants were randomly assigned to two groups [plyometric training group (PTG); n=12 and control group (CG); n=12]. PTG participated in a plyometric training program 2 times a week and basketball and handball training for 6 weeks and CG engaged in just basketball (basketball athletes) and handball (handball athletes) training. Pre-and post-tests were taken same order in 2 days before and after 6 weeks of plyometric training (first day: BF, height, BW, VJ and RAST; second day: EMG and agility, respectively). The results showed that; DS and MAG values of PAG and EMG values of VL, VM and GAS were significantly improved from pre-test to post-test (p≤0.05). No statistically significant change was observed in all values of KG from pre-test to post-test (p>0.05). Agility, OG and YI values of PAG were not statistically significant. As a result, this study suggested that plyometric training in 13-16 years old amateur male athletes improved lower extremity muscles, vertical jump height and anaerobic performance. Therefore, it is recommended to use plyometric training in annual training programs.