Üniversite öğrencilerinde flört şiddetinin yordayıcıları olarak ve çocukluk çağı travma yaşantıları ve toplumsal cinsiyetçilik özellikleri
University students have predictors of flirt violence childhood trauma experiences and gender characteristics
- Tez No: 604388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: flirting violence, gender, childhood trauma
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumlarının yaş, cinsiyet ve ilişki durumuna göre farklılık gösterip göstermediğini; toplumsal cinsiyetçilik özellikleri ve çocukluk çağı travma yaşantılarının flört şiddetine yönelik tutumu yordayıp yordamadığını incelemektir. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 yıllarında Ankara'daki iki vakıf ve iki devlet üniversitelerinin çeşitli program ve sınıf düzeylerinde öğrenimlerine devam eden 1021 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında verilerin toplanmasında, Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Flört Şiddeti Ölçeği, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde üniversite öğrencilerinin yaş düzeylerinin flört şiddetine yönelik tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla, grupların karşılaştırılmasında parametrik testlerden tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin çelişik duygulu cinsiyetçilik özellikleri ve çocukluk çağı travma yaşantılarının, flört şiddetine yönelik tutumunu yordamadaki gücünün belirlenmesi amacıyla regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumları ile çelişik duygulu cinsiyetçilik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu, çocukluk çağı travma yaşantıları ile flört şiddeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, flört ilişki durumu) göre flört şiddetine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to whether university students' attitudes towards flirting violence differ according to age, gender and relationship status; gender characteristics and trauma experiences of childhood predict whether the attitudes towards the violence of flirting. The study group of this research consists of 1021 students studying at various program and classroom levels of two foundations and two public universities in Ankara in 2018-2019. Random sampling method was used to determine the study group. Personal Information Form, Childhood Trauma Questionnaire, The Dating Violence Scale, Ambivalent Sexism Inventory were used to collect data Demonstrations of classes varying according to sociodemographic variables (gender, age, relationship status) were shown. Regression analysis was applied to the combination of the contradictory emotional sexism characteristics of university education and the power of childhood trauma experiences to predict the attitude of flirting violence. The words of the research; There is a significant relationship between university students' attitudes towards flirt violence and contradictory emotional sexism levels, and there is a significant relationship between childhood trauma experiences and flirt violence. There was a significant difference in the attitudes of university students towards the severity of flirtation according to demographic variables (gender, age, dating status).