Kadına yönelik şiddettin bir boyutu: Somali'de kadın sünneti
A dimension of violence against women: Female genital mutilation in Somalia
- Tez No: 604433
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN OKTAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmet, Political Science, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Kadın sünneti, Somali, Putland, kadına yönelik şiddet, infibulasyon, Female genital mutilation, Somalia, Putland, violence against woman, infibul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kadın sünneti, Afrika'dan- Asya'ya ve Orta Doğu'ya uzanan dünyada 30'dan fazla ülkede gerçekleştirilen geleneksel bir uygulamadır. Kadın sünneti, uygulamaya maruz kalan kişilerin fiziksel, zihinsel ve psikolojik sağlığı üzerinde ciddi şekilde olumsuz etkilere neden olan bir olgudur. Kadın sünnetinin arattığı olumsuz sağlık sonuçları hem kısa vadede ortaya çıkabilmekte hem de uzun vadede yaşam boyu sürebilmektedir. Kadın sünnetiSomali kültüründe ciddi bir sorun olarak varlığını devam ettirmektedir. Kadın sünneti kadına yönelik şiddetin bir türüdür. Bu uygulama, kadına yönelik olarak cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddetin tek bir bedende vücut bulmuş halidir. Tarihin eski dönemlerinden beri uygulanan kadın sünneti geleneksel inançlar, değer ve tutumlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu uygulamanın en temel nedeni kadın cinselliğine karşı duyulan korku ve önyargılardı. Bu araştırmanın amacı kadın sünneti uygulamalarinin sık yaşandığı ülkelerarasında ön sıralarda yer alan Somali'de kadın sünnetinin hangi gerekçelerle yapıldığını keşfetmektir. Bu çerçevede Somali, Puntland bölgesinde alan araştırması. Araştırma kapsamında dört grupla görüşme yapılmıştır. Birinci grup, kadın sünnetine maruz kalan kadınlardan ikinci grup kadın sünnetini uygulayan kadınlardan, üçüncü grup hükümet yetkililerinden, dördüncü grup ise sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DIMENSION OF VIOLENCE AGAINST WOMEN: FEMALE GENITAL MUTILATION IN SOMALIA Sadia HASSAN İBRAHİM Female genital mutilation is a traditional practice in Africa and the Middle East and in some Asian countries, in more than 30 countries around the world. Female genital mutilation is a phenomenon that causes serious adverse effects on the physical, mental and psychological health of people who are exposed to treatment. The negative health consequences of female genital mutilation can ocur both in the short term and in the long term. Female genital mutilation remains a serious problem in Somalian culture. Female genital mutilation is a form of violence against women. This practice is a form of sexual, physical and psychological violence against women in a single body. The reasons of Female circumcision, which has been practiced since ancient times, are several including traditional beliefs, values and attitudes. Of course, the main reason for this practice is the fear and prejudice against women's sexuality. The aim of this study is tocontribute to the literature on the reasons of female genital mutilation in Somalia, which is the World leader in the number and frequency of female genital mutilation. In this context, the findings of the field research conducted in Somalia, Puntland region arei ncluded. Four groups were interviewed. The first group consists of women exposed to female genita mutilation. The second group is women who practice female genital mutilation, the third group is governmen tofficials and the fourth group is representatives of non-governmental organizations.