19. yüzyıl ütopyalarında sosyal kontrol mekanizmaları
The social control mechanisms in the 19th-century utopias
- Tez No: 604436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ EKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ütopyalar, Modern Yönetimler, Sosyal Kontrol, Disiplin, Güvenlik, Utopias, Modern Management, Social Control, Discipline, Security
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ütopya eserleri yalnızca edebi eserler olmayıp, barındırdıkları eleştiri ve yarattıkları toplum modeli ile yönetim biliminin inceleme alanına girmektedir. Yönetim bilimi açısından ütopyaları birçok şekilde ele almak mümkündür. Sosyal kontrol mekanizmaları da bunlardan biridir. 19. Yüzyıl ütopyaları, modern yönetim düşüncesinin izlerini taşımaktadır. Bu açıdan düşünüldüğünde, 19. Yüzyıl ütopyalarının sosyal kontrol mekanizmalarını incelemek, modern yönetimlerin zapt etme pratiklerini görünür kılmaktadır. Modern yönetimlerde güvenlik olgusu, düzen ve güvenliği sağlamak için kullanılan sosyal kontrol araçlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Günümüz yönetim düşüncesinin miras aldığı 19. Yüzyıl pratikleri, içinde yaşadığımız toplumun disiplin mekanizmalarını anlamak için önemli bir inceleme nesnesidir. Çalışmada seçilen ütopyaların sosyal kontrol mekanizmalarının incelenmesi ile modern yönetimlerin toplumsal düzeni sağlamak için kullandıkları araçlara ulaşmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since utopia works are not only literary works, they enter the field of administrative science with the social criticism they comprise and the alternative society model they create. It is possible to go around utopian works in many ways in terms of administrative science. Social control mechanisms are also one of them. The 19th-century utopias bear traces of modern management thought. Examining the social control mechanisms of 19th-century utopias makes visible the impregnation practices of modern polities. The phenomenon of security in modern management brings to mind that means of social control used to ensure order and security should be reassessed. The 19th-century practices passed to present-day management thinking are an important object of examination to comprehend the disciplinary practices of the society in which we live. It has been intended to achieve the practices that modern polities use to restore order by the examination of social control mechanisms of the utopias selected in the study.