LGBT bireylerin yaşlılık dönemlerine ilişkin beklentileri, ihtiyaçları ve talepleri
Expectatios, needs and demands related to aging of LGBT people
- Tez No: 604769
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE GÜLSER ÖZTUNALI KAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: LGBT, yaşlılık, nitel araştırma, tematik analiz, MaxQDA, LGBT, old age, qualitative research, thematic analysis, MaxQDA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ülkemizde LGBT yaşlıların hem gerontolojik çalışmalarda hem de LGBT alanında görmezden gelindiği gözlemlenmiştir. LGBT bireylerle ilgili çalışmalar genellikle gençler ile yapılmakta yaşlılık dönemleri üzerinde durulmamaktadır. Araştırmanın amacı 40 yaş ve üzeri LGBT bireylerin yaşlılık dönemlerine ilişkin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve taleplerini belirlemektir. Çalışmada eleştirel gerontoloji ve yaşam döngüsü perspektifi ile katılımcıların deneyimlerini anlamak için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, Antalya (7 kişi), İzmir (4kişi), İstanbul (5 kişi), Ankara (4 kişi), Mersin (4 kişi) ve Gaziantep (4 kişi) olmak üzere 6 farklı ilde toplamda 28 kişi ile görüşülerek yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 11'i trans kadın, 8'i gey, 6'sı lezbiyen ve 3'ü trans erkek olarak cinsel kimliklerini beyan etmişlerdir. Minimum yaşları 40, maksimum yaşları ise 65'tir. Elde edilen verilen tematik analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde MaxQDA analiz programı kullanılmıştır. Sosyal ağlar, yaşlılık algıları, yaşamsal sorunlar, kaygılar, yaşanmışlıklar, beklentiler, ihtiyaçlar, talepler, yaşlılık hayalleri, yaşam sonlarınken planları olmak üzere 10 ana tema belirlenerek irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
LGBT older adults were ignored both in gerontological studies and in the LGBT area. Studies which were related to LGBT individuals in Turkey generally done with young people. Old age periods are not emphasized. The aim of the study is to determine the needs, expectations and demands of LGBT individuals aged 40 years and older. Critical gerontology and life course perspective were used in the study. In order to understand the experiences of the participants, qualitative research method was used in the study. The study was carried out by interviewing 28 people in 6 different cities which were Antalya (7 people), İzmir (4 people), İstanbul (5 people), Ankara (4 people), Mersin (4 people) and Gaziantep (4 people). The interviews with the participants were conducted with semi-structured interview technique. Paticipants have declared their sexual identity as 11 of the participants were trans women, 8 were gay, 6 were lesbian and 3 were trans men. The minimum age of the participants is 40 and the maximum age is 65. The data were analyzed by thematic analysis technique. MaxQDA analysis program was used to analyze the data. As a result of the research, 10 main themes were identified: social networks, perceptions of old age, vital problems, concerns, experiences, expectations, needs, demands, old-age dreams and life-end plans.