Hz. Peygamber'in sünnetinde aileyi korumaya yönelik tedbirler
The measures aimed at protecting the family in the Sunnah of the Prophet
- Tez No: 604787
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Boşanma, Hadis, Sünnet, Family, Marriage, Divorce, Hadith, Sunnah
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünyadaki ailelerin yaşadığı olumsuz gelişmelere paralel olarak ülkemizde de aileler sorunlar yaşamaktadırlar. Modernleşmenin etkisi doğrultusunda evliliklerin azaldığı, boşanmaların arttığı, evlilik yaşının yükseldiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu durum ülkemizde de olumsuz etkisini her geçen gün daha da hissettirmektedir. Dinimizin aileye bakışını ve ona verdiği değeri bilmek önem arz etmektedir. Aileyi ayakta tutan değerleri kavramak, aile hayatımızı yeniden gözden geçirmemize yardımcı olacak, aile kuracak olanlara yol gösterecektir. Bu çalışmada Hz. Peygamber'in sünnetinde aileyi korumaya yönelik almış olduğu tedbirleri araştırılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ailenin sağlam temeller üzerine kurulup sürdürülebilmesi için eş seçimi, eş adaylarının ve ailelerin birbirlerini tanıma süreci olan nişan, düğün ve evlilik akdinin dinî temelleri ve ahlâki ilkeleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, aile huzuru ve birliğinin korunmasına yönelik Hz. Peygamber'in uyguladığı tedbirler tespit edebildiğimiz kadarıyla ele alınmış, bu tedbirlerin aileyi korumadaki etkisine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, aile içi sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Hayatın her yönünde Hz. Peygamber'in aile içi ilişkileri nasıl yönettiğini, aile bireylerinin haklarını nasıl gözettiğini görmek, bu konudaki ilahi hükümlerin nasıl hayata geçiriliceği hususunda bizlere ufuk açacaktır.
Özet (Çeviri)
Parallel to the negative developments experienced by families in the world, families in our country. also have problems. On account of the impact of modernization we live in a world where marriages are reduced whereas divorce and marriage age are increased. The negative impact of this situation makes you feel it more each day. It is important to know how our religion is interested in families and gives value to them. To understand the values that keep families alive will help us to reconsider our family lives and to show the true path for couples to be married beforehand. In this study measures of the prophet Muhammed to protect the family are investigated. The study consists of three parts. In the first part, wife or husband selection, engagement period, the religious foundations about wedding and moral laws for the family to be established are discussed. In the second part precautions of our prophet about protecting family peace and union are examined as far as we can. The effect of these measures on protecting the family are included as well. Third part is focused on the domestic problems of families and offers for solutions. In every aspect of life, knowing the applications of the prophet about his administration of family relationships and his protection of human rights will open a new horizon on how the rules of our religion can be applicated to our lives.