Hayta yörüklerinin folkloru (Antalya ili örneğinde)
Folklore of Hayta yörüks (in Antalya province)
  1. Tez No: 604786
  2. Yazar: BURCU BAYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNSAL YILMAZ YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anane, Antalya, Derleme, Folklor, Geçiş Dönemleri, Hayta Yörükleri, İnanç, Kültür, Tradition, Antalya, Compilation, Folklore, Transition Periods, Hayta Yoruks, Belief, Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Folklor ya da bilinen adıyla halk bilimi; halkın günlük yaşamda yaşadığı her şeyi konusu içine alır. Bu nedenle Anadolu Halk Bilimi üzerine yapılacak her çalışma, bize milletimiz ve yaşadığımız coğrafya hakkında muhakkak yeni bilgiler verecektir. Ayrıca folklor üzerine çalışma yapanların halk coğrafyasını daha yakından tanıma fırsatı elde ettikleri gözlemlenmiştir. 11. asırda Antalya'ya yerleşen Yörük Türkmenler de yöredeki halk inanışlarına kendilerine has gelenek- görenek ve inançlarını katmıştır. Biz bu inanmaların birçoğunu bugün bile benimsemekteyiz. Hatta toplum içi kurallarımız bu inançlara göre devam etmektedir. Toplumsal olguların düzenli yürütülmesinde, kuralların işlemesinde bu inançlar etkili olmaktadır. Gelenekler genişletilmiş kapsamda bir kuşaktan diğer kuşağa aktarılan bilgi, birikim, batıl inanç, yaşantı biçimi yani maddi olmayan kültür birikimidir. Dar manada ise asırlar boyu süregelmiş bir topluluğun dinsel veya siyasi işleri gibi önem taşıyan detayları ve olgularını kapsayan hayat felsefesi veya düşünceleridir. Bu gelenekler sözlü ve yazılı olmak üzere iki başlık altında irdelenebilir. Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana folklor araştırmacıları tarafından araştırma konusu edilen köy, kasaba folkloru konusunda toplanan bilgiler, bize tez çalışmamızda yararı olan kaynaklar olmuştur. Bu tezde bir araya getirilmeye çalışılan Antalya yöresinde yaşayan Hayta Yörükleri'ne ait gelenek-görenek ve halk edebiyatı ürünleridir. Bazı inanmaların zamanla terk edilmesi çoğu durumda şehirleşme olgusunun yaygınlaşmasından dolayıdır. Tezin amacı, Hayta Yörükleri arasında unutulmaya yüz tutan ananeleri hatırlatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır.
Özet (Çeviri)
Folklore includes everything that belongs to the public. Therefore, the smallest occupation on Turkey Folklore, certainly, will teach us very new things about ourselves and our lives. It is also important to state that the people, who make folklore compilations, have opportunity to get to know our folk. Teke Yoruks, also, who settled in Antalya in the eleventh century also added their own unique traditions to folk beliefs in the region. We indigenise most of these beliefs even today, and direct our social lifes according to our beliefs. Our traditions are influential in social life regularly and follow the rules. Traditions, with a broade meaning, the knowledge be passed from one generation to the other, design, superstition, life style, in a broader meaning, it is nonmaterial culture. In the narrow sense, traditions is the views of a society over generations on important issues, such as sacred or political affairs. Traditions are divided into two parts as oral and written. The information about our country's folklore certainly completes the pieces that will represent a whole in the future. The information on the topic of village and small town which were collected by researchers since the republic has shed light on us and helped us on our study. In this thesis, there are many traditions and folkways belonging to Hayta Yoruks living in Antalya region. In most cases, the gradual abandonment of certain folkwyas is considered to be more modernization than the benefit of new form. The aim of this thesis is to remind the memoirs which are forgotten among the Hayta Yoruks, and to transfer them to the next generations.