Türk ve Fars edebiyatlarının modernleşme süreci(benzerlikler-etkileşimler)
The modernisation process of Turkish and Persian literature (interactions-similarities)
- Tez No: 604791
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH ANDI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 574
Özet
Bu çalışmada Türk Edebiyatı ve Fars Edebiyatı'nın modernleşme süreçleri ele alınarak aralarındaki benzerlikler ve etkileşimler incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken Türk Edebiyatı için modernleşme süreci Cumhuriyet'e kadar (1923), Fars Edebiyatı için de İran İslâm Devrimi'ne kadar (1979) ele alınmıştır. Coğrafî konumu ve siyasî şartlar itibariyle daha erken bir tarihte Batı medeniyeti ile tanışan Osmanlı Devleti, İran Devleti'nin modernleşme sürecinde önemli bir role sahip olur. Buradan hareketle iki edebiyat arasındaki etkileşimler de tespit edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde modernizm ve modernleşme kavramları ile Müslüman Doğu ülkelerinin modernite karşısındaki tutumları söz konusu edilmiştir. İkinci bölümde Türk Tanzimat hareketi ile İran Meşrutiyet hareketi ele alınıp bu hareketlerin etkisiyle farklı alanlarda meydana gelen yenilikler ve fikir hareketleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Türk Edebiyatı ve Fars Edebiyatı'nın modernleşme süreçlerinde önemli bir role sahip olan öncü isimler ve edebî çevreler kimlik itibariyle ele alınarak getirdikleri yenilikler incelenmiştir. Tezin dördüncü bölümünde iki edebiyattaki edebî türlerin gelişimi ve son bölümde ise iki edebiyatın modernleşme süreçlerinde tespit edilen karşılıklı benzerlikler ve etkilenmeler belirli başlıklar çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the modernization processes of Turkish and Persian Literature is analysed in consideration of similarities and interactions among these literatures. For Turkish Literature, the period being until Republic (1923) and for Persian Literature, the period being until Iranian Islamic Revolution (1979) is discussed as the modernization process. Ottoman Empire had a crucial role at the period of Iranian modernization process because geographical and political conditions of Ottoman Empire provided Ottomans to meet with Western civilization early. With reference from here, interactions between Turkish and Persian Literature are detected. At the first part, the concepts of modernism and modernization and the attitudes of Muslim Orients towards modernity is mentioned. At the second part, Turkish Tanzimat movements and Iranian Constitutional movements is handled. In addition, improvements and movements of thought be formed by the impact of Turkish Tanzimat movements and Iranian Constitutional movements occurred in different areas are also researched. At the third part, leading names and literary circles that have an important role in the modernization process of Turkish and Persian Literature is examined as an identity which brings innovations. At the forth part, the development of literary genres in Turkish and Persian Literature is studied and at the last part, the interactions and similarities identified in the modernization process of Turkish and Persian Literature is handled within specific topics.
Benzer Tezler
- Nasname û rewşa trajîk: Berawırdkırınek lı ser romanên Mehmed Uzun, Yaşar Kemal û Îbrahîm Yûnıs
Kimlik ve trajik durum: Mehmed Uzun, Yaşar Kemal ve İbrahim Yunusi'nin romanları üzerine bir karşılaştırma
MEHMET NUR YAVUZER
Doktora
Kürtçe
2024
DilbilimBingöl ÜniversitesiKürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET EMİN PURÇAK
- Türk edebiyatında XX. yüzyıl tezkireciliği ve Tezkire-i Kayyumi'nin Türkiye Türkçesine aktarımı
XXth century tazkire in Turkish literature and the transfer of Tezkire-i Kayyumi to Turkish
ŞEVVAL UZUNOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Türk Dili ve EdebiyatıAtatürk ÜniversitesiÇağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. RECAİ KIZILTUNÇ
- Anadolu, Çağatay ve Azerbaycan sahalarının Leylâ vü Mecnûn'u: Edirneli Şâhidî, Ali Şîr Nevâyî ve Fuzûlî'nin Leylâ vü Mecnûn mesnevilerinde olay örgüsü, şahıslar kadrosu, zaman ve mekân (Mukayeseli inceleme)
Layla and Majnun of Anatolia, Chagatai and Azerbaijan fields: Story arc, cast of characters, time and place factors in Edirneli Şahidi, Ali Şir Nevayi and Fuzuli's Layla and Majnun masnavis (Comparative review)
YUSUF ERSİN
Doktora
Türkçe
2024
Türk Dili ve EdebiyatıTrakya ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. RIDVAN CANIM
- Abdî'nin Termîmü'l-İnkisâr adlı Mesnevisi (İnceleme-metin)
Abdî's Termîmü'l-Inkisâr (Study-critical text)
CAFER OKTAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Türk Dili ve EdebiyatıKaramanoğlu Mehmetbey ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KOYUNCU
- Mevlid geleneği zemininde Diyarbakırlı Tayyar-Zâde İbrahim Re'fet 'Mevlid'i ile Süleyman Çelebi 'Mevlid'inin şekil ve muhteva mukayesesi
The comparison of Tayyar-Zade İbrahim Re'fet's 'Mevlid' and Süleyman Çelebi's 'Mevlid' in terms of form and content on the ground of 'mevlid' tradition
HACER BOZYİĞİT
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Türk Dili ve EdebiyatıMuğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AYDIN KIRMAN