Sivil toplum bağlamında alevilerin yönetime katılımı: Antalya örneği
Participation by alevi citizens in governance in the context of civil society: Antalya model
- Tez No: 604794
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEHBİ ALPAY GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Yönetişim, Alevi Sivil Toplum Örgütleri, Alevism, Civil Society, Governance, Alevi Non-governmental Organizations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
20.y.y'ın son yarısında ve 21.y.y. başlarında, küreselleşmenin hız kazandığı ve bütün dünyayı sosyo-ekonomik ve yönetsel açıdan etkisi altına aldığı göz önünde bulundurulduğunda, sivil toplum kavramının küreselleşme, yönetişim, temsili demokrasi, kentleşme gibi pek çok kavramla ilişkili olduğu dile getirilebilir. Bu bağlamda sebepleri arasında küreselleşme olgusu da varsayılan, temsili demokrasi krizine yönelik çözüm arayışları içinde yönetişim kavramı sıkça tartışılır olmuştur. Yönetişimin araçları biri olarak kabul edilen sivil toplum örgütleri ise yönetişimi uygulanabilir kılması açısından önem kazanmıştır. Devlet ve birey ilişkisi yönetişim algısı temelinde aktif yurttaşlık çizgisine kaydırılmaya çalışılmış ve bunu sağlamanın yolarından biri olarak da sivil toplum örgütleri görülmüştür. Sivil toplum örgütleri, yönetime katılım sağlamanın yanı sıra bireylerin örgütlenerek istek ve taleplerini kamusal alanda dile getirebilmesi olanağı yaratmıştır. Bu bağlamda Antalya'da yaşayan birçok Alevi yurttaş, kentin farklı bölgelerinde taleplerini ve kimliklerini temsil eden sivil toplum kuruluşları oluşturarak örgütlenmiştir. Bu yolla hem göç ve kentleşmenin Alevi toplumu üzerinde yarattığı olumsuzlukların giderilmesini hem de yönetime katılım ve tanınırlık sağlamışlardır.
Özet (Çeviri)
Considering that globalization has gained momentum and penetrated into the whole world in socio-economic and managerial aspects in the last half of the 20th century and in the early 21st century, it can be said that the concept of civil society is associated with many concepts such as globalization, governance, representative democracy and urbanization. In this context, the concept of governance has been frequently discussed in the quest for solutions to the crisis of representative democracy, the crisis of which also include globalization among the causes thereof. Considered as one of the tools of governance, non-governmental organizations have gained importance in terms of making governance practicable. The relationship between the state and the individual has been attempted to be shifted to the active citizenship level on the basis of the perception of governance, and non-governmental organizations have been considered as one of the methods to achieve this. Non-governmental organizations have participated in governance and thus, have provided the opportunity for individuals to express their demands and claims in the public sphere. In this context, many Alevi citizens living in Antalya have organized themselves by establishing non-governmental organizations representing their demands and identities in different regions of the city. In this way, they have eliminated the adverse effects of the migration and urbanization on the Alevi society, have participated in governance and thus, have achieved recognition.