Geleneksel kuvvet antrenmanlarına karşın dirençli güç interval antrenman protokolünün ivmelenme çeviklik ve hareket hızına etkisi
Evaluation of the effect of resistance power interval training protocol on acceleration, agility and velocity of movement in spite of traditional strength training
  1. Tez No: 604876
  2. Yazar: HARUN DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KIZILET, DOÇ. DR. İBRAHİM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, Kuvvet, interval, İvmelenme, Çeviklik, Hız, Training, Strength, Interval, Acceleration, Agility, Velocity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç; Çalışmada geleneksel kuvvet antrenmanlarına karşın dirençli güç interval antrenman prorokolünün ivmelenme, çeviklik ve hareket hızına etkisinin değerlendirilmesi amaclanmıştır. Gereç ve Yöntem; Spor yapmayan 20 genç gönüllü, A grubu (AG), n=10, yaş: 21,3 yıl ± 1,41; boy: 176,4 cm. ± 4,69; kilo: 68,9 kg. ± 5,6 ve B grubu (BG) n=10 yaş: 20.8 yıl ± 1.03; boy: 173.7 cm ± 6.63; kilo: 63,5 kg ± 5,9 olarak homojen gruplara ayrıldı. Çalışmadan önce katılımcılara 2 hafta adaptasyon antrenmanı yaptırıldı. Bir tekrarlı maksimal kuvvet, tam squat hareketinde itme evresindeki hareket hızı, ivmelenme ve çeviklik testleri yaptırıldı. AG, 6 hafta geleneksel kuvvet antrenmanlarını (GKA), BG dirençli güç interval antrenmanlarını (DGİA) uyguladı. Ara testler sonrasında antrenman protokolleri guruplar arasında çaprazlama değiştirilerek A Grubu DGİA, BG ise GKA 6 hafta devam etti. Ardından son testler yapıldı. Veriler SPSS 20 paket programında analiz edilmiştir (p0.05). Sonuçta; iki antrenman protokolünün de performans parametrelerini olumlu etkilemiştir. Bunun yanında antrenman protokolleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığının görülmesi sebebiyle belirlenen performans parametrelerini geliştirmede her iki protokolün de kullanılabileceği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective; The aim of this study; evaluation of the effect of resistance power interval training protocol on acceleration, agility and velocity of movement in spite of traditional strength training. Materials and Methods; Twenty young volunteers who aren't licensed sportsmen participated in this study. Participants were divided into two homogeneous groups, Group A (GA, n=10, age: 21,3±1,41; length: 176,4±4,69; height: 68,9±5,6) and Group B (GB, n=10 age: 20.8±1.03; length: 173.7±6.63; height: 63,5±5,9). Before starting the study, the participants were given adaptation training for 2 weeks, after that one repeated maximal force test, full squat movement velocity test, acceleration and pro-agility tests were performed to the participants. While Group A performed traditional strength training (TST); Group B performed resistance power interval training (RPIT) for 6 weeks. After mid tests the training protocols of the groups are changed in a cross-over manner; Group A performed RPIT and Group B performed TST for 6 weeks. After that, posttest measurements of the groups were made. All data recorded in SPSS 20 package program (p0.05). It was obtained that both training protocols improved performance parameters and there was no significant difference between the protocols. Therefore, it can be asserted that both training protocols can be used to improve the determined performance parameters.