Üniversite öğrencilerinde beden imgesi: İşlevsel olmayan tutumlar, algılanan ebeveyn tutumları ve sosyal karşılaştırma yöneliminin yordayıcılığı
Body image in university students: Predictiveness of dysfunctional attitudes, perceived parental attitudes and social comparison orientation
  1. Tez No: 604907
  2. Yazar: SANİYEBENGİSU BÜYÜKMUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN AYKUT CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-baba tutumu, Beden imajı, Ebeveynler, Sosyal karşılaştırma, Sosyal karşılaştırma kuramı, Üniversite öğrencileri, İşlevsel olmayan düşünce, Parents attitude, Body image, Parents, Social comparison, Social comparison theory, University students, Dysfuncation thought
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde beden imgesini; işlevsel olmayan tutumlar, algılanan ebeveyn tutumları, sosyal karşılaştırma yönelimi ve cinsiyetin nasıl yordadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Anadolu Üniversitesi'nde 2018-2019 güz döneminde öğrenim gören 442 (%63,3)'si kadın, 256 (36,7)'sı erkek olmak üzere toplam 698 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama araçları olarak Çok Yönlü Beden- Self İlişkileri Ölçeği, Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği, Iowa-Netherlands Sosyal Karşılaştırma Yönelimi Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ise aşamalı (adımsal) regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinde beden imgesinin anlamlı yordayıcıları önem sırasına göre anne duygusal sıcaklık tutumu, sosyal karşılaştırma yönelimi, cinsiyet (kadın) ve işlevsel olmayan tutum değişkenleridir. Bu değişkenler birlikte toplam varyansın %14'ünü açıklamaktadır. Bu çerçevede, bireylerin anne duygusal sıcaklık tutumu ve sosyal karşılaştırma yönelimlerinin artması, işlevsel olmayan tutumlarının ise azalması durumunda, beden imgelerinin daha olumlu bir hale geldiği ortaya çıkmıştır. Cinsiyet değişkeni ele alındığında ise kadın öğrencilerin beden imgelerinin, erkek öğrencilere göre anlamlı biçimde daha olumsuz olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal that how university students predict body image through dysfunctional attitudes, perceived parental attitudes, social comparison orientation and gender. The group of the study consisted of 698 students 442 (63.3%) female and 256 (36.7%) male studying at Anadolu University in the fall semester of 2018-2019. In order to collect the data of research, Multidimensional Body-Self Relationship Scale, Non-Functional Attitudes Scale, Abbreviated Perceived Parental Attitudes Scale, Iowa-Netherlands Social Comparison Orientation Scale and Personal Information Form were used. In the analysis of the obtained data, stepwise regression analysis was used. According to the findings of the study, the predictors of body image in university students were maternal emotional warmth attitude, social comparison orientation, gender (female) and dysfunctional variables, respectively. All these variables account for 14% of the total variance. In this context, as the body image became positive, it was found that maternal emotional warmth and social comparison tendency increased and dysfunctional attitudes decreased. In addiction, it is revealed that the body images of female students are significantly more negative than male students.