Risk management in production planning
Üretim planlamada risk yönetimi
  1. Tez No: 605150
  2. Yazar: ELİF SEDEF KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CVaR, UPM, elektronik endüstrisi, üretim çizelgeleme, risk yönetim modelleri, CVaR, UPM, electronics industry, production scheduling, risk management models
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde, elektronik endüstrisinde sıra bağımsız ve uygunluk kısıtlarına sahip üretim planlama ve çizelgeleme problemi ele alınmıştır. LCD TV'ler ve dijital tüketici ürünlerini üreten firmanın bir üretim planlama süreçleri incelenmiştir. Sıra bağımsız üretim planlama problemi için karışık tamsayı doğrusal programlama(MILP) modeli geliştirilmiştir. Önerilen model müşteri siparişlerinin uygunluk kısıtlarıyla beraber termin tarihinden erken veya geç üretilmesinden kaynaklanan maliyetleri minimize etmeyi amaçlamaktadır. Önerilen modelin uygulanabilirliğini ve çözüm metodolojisini göstermek için gerçek bir vaka çalışması yapılmıştır. Ürün çeşitliliği sürekli değişen rekabet ortamıyla birlikte genişlemektedir. Fazla ürün çeşitliliği, azalan fiyatlar ve kısa ürün ömrü tüketici elektroniğinin özelliklerini tanımlayan önemli parametrelerdir. Tüketici elektroniği endüstrisinde, gelişen teknoloji ile birlikte ürünler kısa yaşam döngüsüne sahiptir. Bu nedenle, finansal ve talebe bağlı riskler, pazar payı için önemli konulardır. Önerilen MILP modeli, elektronik endüstrisindeki üretim planlama sorununu çeşitli belirsizlikleri göz önüne alarak ele almaktadır. Öncelikle, elektronik endüstrisinde karşılaşılan risk faktörleri bu tez kapsamında açıklanmıştır. Sonuç olarak, bir risk yönetimi çalışması yapmak için MILP üzerinde iki farklı risk yönetim modeli kullanılmıştır. Bu amaçla matematiksel model yeniden düzenlenmiş ve senaryo ağaçları oluşturulmuştur. Model üzerinde, Koşullu Riske Maruz Değer (CVaR) ve Üst Kısmi Ortalama (UPM) modelleri risk senaryolarının çıktılarını değerlendirmek için uygulanmıştır. Belirlenen risk faktörlerine göre her bir senaryo ağacının olasılıkları hesaplanmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a problem of production planning and scheduling in the electronics industry is addressed with independent sequence and eligibility constraints. The planning processes of the company which produces LCD TVs and digital consumer products in the electronics industry are studied. A mixed integer linear programming (MILP) model is developed for the independent production planning. The proposed model aims to minimize penalty costs which arise from earliness and tardiness of the orders with eligibility constraints. A real case study is conducted to illustrate the applicability of the proposed model and solution methodology. Product variety is extending with ever-changing competition environment. High product variety, decreasing prices and short product lifecycles are the key parameters that define the characteristics of the consumer electronics industry. It has short product life cycles owing to developing technology. Therefore, the financial and demand-related risks are critical issues that should be considered to reserve the market share. The proposed MILP model addresses the production planning problem in the electronics industry by considering various uncertainties. Primarily, risk factors faced in the electronics industry are described. Consequently, two different risk management models are utilized on the MILP in order to conduct a risk management study. For this purpose, the mathematical model is reformulated and scenario trees are created. In the model, Conditional Value at Risk (CVaR) and Upper Partial Mean (UPM) models are applied for examining output of the risk scenarios. The possibilities of each scenario tree according to the determined risk factors are calculated and analyzed.