Opiyat bağımlılığı olan bireylerin nesne ilişkilerinin Rorschach Testi ile incelenmesi
The investigation of object relations of individuals with opioid dependence by Rorschach test
  1. Tez No: 605190
  2. Yazar: RUHSAR NUR KUŞAKLIOĞ BAĞRIYANIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLİN ÖZCAN, DOÇ. DR. MÜGE BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Opiyat, madde kullanım bozuklukları, eroin bağımlılığı, nesne ilişkileri, Rorschach Testi, Opioid, heroin addiction, substance use disorders, object relations, Rorschach Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, opiyat bağımlılığı olan bireylerin erken dönem nesne ilişkilerinin Rorschach Testi ile incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın örneklemini, Sağlık Bakanlığı Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AMATEM Kliniği'nde tedavi gören Opiyat Kullanım Bozukluğu tanısı almış, yaşları 21–35 arasında değişen 20 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Tercih maddesi eroin olan katılımcılar ile psikanalitik yönelimli ön görüşmenin ardından Rorschach Testi uygulanmıştır. Rorschach testi sonuçları Fransız Okulu'na göre analiz edilmiş ve değerlendirilmiş, psikanalitik ve nesne ilişkileri kuramına göre yorumlanmıştır. Rorschach testi sonuçları katılımcıların erken dönem nesne ilişkilerine ışık tutan testin dünyayla ve ilkel annesel figürle kurulan ilişki kartları olarak bilinen I., VII. ve IX. kartlarına verdikleri yanıtlar ile nesne ilişkilerine libidinal yatırımın ve dürtüsel örgütlenmenin niteliğini ortaya koyan testin II. ve III. kartları değerlendirilmiştir. Bulgularda, içerik analizinden ve ön görüşmelerden elde edilen nitel verilerin değerlendirilmesinden yola çıkılarak, annesel figürün kapsayıcı, tutan ve bakım verici işlevlerindeki yetersizlikler nedeniyle erken dönemde onunla ve dünyayla yatıştırıcı, güvenilir bir anne-bebek ilişkisi kurulamadığı ve kişilerin ayrılma-bireyleşme süreçlerinde bir aksaklık yaşandığı görülmektedir. Bununla birlikte katılımcıların dürtülerini temsil etmekte ve duygulanımlarını işlemekte zorlandığı, nesne ilişkilerine dürtüsel yatırım yapmakta güçlükleri olduğu ve dürtüsel yatırım yapılabilen nesneler ile kurulan ilişkinin ise agresif bir nitelik taşıdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the early-stage object relations of individuals with opiate dependence by Rorschach test. Sample of the study, Ministry of Health Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Nervous Diseases education and Research Hospital, AMATEM clinic, treated at the diagnosis of opiate use disorder, ages 21-35 between 20 volunteer participants. The Rorschach test was performed after a psychoanalytic-oriented preliminary interview with participants whose preferred substance was heroin. The results of the Rorschach test were analyzed and evaluated according to the French school and interpreted according to psychoanalytic and object relations theory. The results of the Rorschach test shed light on the early object relationships of the participants., VII. and IX. II of the test, which reveals the nature of libidinal investment and impulsive organization in object relations with their responses to their cards. and III. cards evaluated. Content analysis and preliminary findings based on the evaluation of qualitative data obtained from the interviews, the maternal figure of the container, due to deficiencies in maintenance and transmitter functions with him holding and soothing in the early period of the world, a reliable mother-infant relationship cannot be established in the separation-individuation process that is experiencing a glitch is observed. However, it was found that participants had difficulty representing their impulses and processing their emotions, had difficulties in impulsively investing in object relationships, and that the relationship with objects that can be impulsively invested was of an aggressive nature.