Liderlik tarzları ile rekabet stratejileri arasındaki ilişki: Tekstil işletmeleri örneği
The relationship between leadership styles and competitive strategies: The example of textile businesses
- Tez No: 605217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BÜYÜKBEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider, liderlik tarzları, strateji ve rekabet stratejileri, tekstil işletmeleri, Leader, leadership styles, strategy and competition strategies, textile companies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yöneticilerin liderlik tarzları ile işletmenin rekabet stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Kahramanmaraş ilinde 2018 senesinde aktif olarak faaliyet gösteren tekstil işletmelerinde yönetici pozisyonunda çalışan 311 kişi oluşturmaktadır. Bu kapsamda geçersiz anketler olması durumu göz önünde bulundurularak 350 kişiye anket dağıtılmıştır. Yapılan bu çalışmada Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren tekstil işletmeleri örneği ile liderlik tarzları ve rekabet stratejileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları ve ilişki analizleri (korelasyon, regresyon) kullanılmıştır. Anketlerde Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yapılan çalışmalar neticesinde, liderlik tarzlarının rekabet stratejilerini uygulamada etkin rol oynadığı görülmüştür. Liderlik tarzı, yoğun rekabetin yaşandığı piyasalarda uygulanan rekabet stratejisini de etkilemektedir. Liderlik tarzı ile maliyet stratejileri, farklılaştırma stratejileri ve odaklanma stratejileri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the relationship between managers' leadership styles and competitive strategies of the business. The sample of the study consists of 311 people working in managerial positions in the textile enterprises active in 2018 in Kahramanmaraş. In this context, the survey was distributed to 350 people considering invalid surveys. In this study, the relationship between leadership styles and competition strategies is examined with the example of textile enterprises operating in Kahramanmaraş province. Descriptive statistical methods and correlation analyzes (correlation, regression) were used to evaluate the data. Likert type scale was used in the questionnaires. As a result of the research, it was seen that leadership styles play an active role in the application of competition strategies. The leadership style also affects the competition strategy applied in markets where there is intense competition. A statistically significant and positive relationship was found between leadership style and cost strategies, differentiation strategies and focusing strategies.