II. Meşrutiyet Dönemi (1908-1919) Diyarbakır mebuslarının meclis faaliyetleri
II. Constitutional Monarchy Peroid(1908-1919) and deputies of di̇yarbakir council activities
  1. Tez No: 605291
  2. Yazar: SALİH TARINCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEKİN İDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Mebus, Meclis, II. Meşrutiyet, Feyzi (Pirinçcizade), Zülfü (Tiğrel), Diyarbakir, Deputy, Council, monarch, Constitutionalism II, Feyzi (Pirinçcizade), Zülfü (Tiğrel)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Bu tez çalışmasının konusu Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında II. Meşrutiyet'in (1908) ilan edilmesi ile tekrar açılan Meclis-i Mebusan'a seçilen Diyarbakır mebuslarının meclis faaliyetlerini kapsamaktadır. Araştırma 1908-1919 yılları arasındaki meclis çalışmalarında bulunan Diyarbakır mebuslarının özgeçmişleri; Meclisteki kanun teklif ve tasarıları hakkında görüş bildirme, söz alma, önerge, gibi faaliyetleri ile kendi seçim bölgeleri ve ülke geneline olan katkılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasının konusu olan II. Meşrutiyet dönemi Diyarbakır mebusları 1908-1919 Meclis-i Mebusan'da I. II. III. ve IV devre çalışmalarda bulunmuşlar. I. Devrede 1 mebus, II. ve III. Devrede 2 mebus Diyarbakır'dan Meclis-i Mebusan'a seçilmiş. Seçilen mebuslar meclis çalışmalarına aktif bir şekilde katılmış birçok komisyon ve şubede görev almış, birçok konuda söz almış, kanun teklifi ve önergeler vermiştir. I. Cihan Harbi ve Ülkenin işgali sırasında bile vatan uğruna görevlerini aksatmadan sürdürmüşler. Araştırmanın sonucunda Diyarbakır mebuslarının Osmanlı Ülkesini ve Diyarbakır'ı ilgilendiren birçok konuda mecliste konuşma, önerge, kanun teklifi verdikleri ve Meclis tartışmalarına aktif olarak katıldıkları incelenen meclis zabıt tutanaklarında görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis covers the activities of the Diyarbakır deputies who were elected as deputies of the Ottoman Empire, which was reopened with the declaration of the Second Constitutional Monarchy (1908) in recent years The research aimed to reveal the contributions of Diyarbakır deputies from the parliamentary studies between 1908 and 1918 about their resolutions, giving opinions on draft laws and proposals, taking the floor and making their contributions to their constituencies and the country in general. Diyarbakir deputies of the second constitutional period, which is the subject of this thesis study, from the deputies of the 1908-1918 council 1.2.3 one in the first and two in the third and two in the parliament elected Elected deputies actively participated in the work of the council and took part in many commissions and branches took a lot of issues in the law proposals and proposals Even during deputies kept on the First World War and the occupation of the country As a result of the research, many issues related to the Ottoman country and Diyarbakır deputies in Diyarbakır parliament and parliamentary debates in the parliamentary motion where they submitted proposals and law proposals were seen from the minutes of the parliament.