Geleceğe hazır şehirler için akıllı şehir ve nesnelerin interneti (IOT) teknolojisinin önemi
The importance of internet (IOT) technology for smartcity and objects for the future cities
  1. Tez No: 605375
  2. Yazar: MERAL ABAKLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE MAMUNLU KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti Teknolojisi, Akıllı Şehir, İletişim, Akıllı Planlama, Internet of Things Technology, Smart City, Communication, Intelligent Planning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Yerleşik yaşama geçilmesiyle birlikte kentler insan yaşamının odak noktası haline gelmiş ve kentlerde hızlı nüfus artışı ile demogratif değişimler kendini göstermeye başlamıştır. Kentlerde yaşanan demografik değişimler, göç̧ olgusu, hızlı ve çarpık kentleşme şehirlerin ulaşım, eğitim, sağlık, güvenlik, enerji, su ve atık yönetimi gibi bir çok alanda altyapısını zorlamakta, yeni sorunları beraberinde getirmektedir. Bu durum şehirlerin yönetimini her gecen gün daha zor hale getirmekte olup kısıtlı kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını gerektirmektedir. Kent kaynaklarının daha verimli kullanıldığı, bilgi ve iletişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanıldığı ve kent sakinlerine daha iyi hizmet sunulmasının sağlandığı bir teknolojik yeniliğe ihtiyaç duyulmuştur. Bu bağlamda, kentsel sistemleri oluşturan, insanların hayatını kolaylaştırıcı ve yaşam kalitesini artırıcı çözüm arayışlarının merkezine teknolojik uygulamaların giderek yerleşmesiyle“akıllı şehir”kavramı doğmuştur. Bir şehrin akıllı olarak nitelendirilebilmesi için güncel teknoloji olan nesnelerin interneti (IOT) faktörünü kullanıyor olması gerekmektedir. Akıllı şehir uygulamalarında nesnelerin interneti entegrasyonunun sağlanması durumunda kente dair birçok veri elde edilebilecek ve bu veriler amaca yönelik işlenerek anlık olarak kente uygulanabilecektir. Kentsel verilerin dinamik olarak elde edilmesi ve kent müdahalenin hızlı yapılabilmesi açısından akıllı şehirlerin planlanmasında nesnelerin interneti teknolojisi kullanımı büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada akıllı şehir uygulamalarına güncel teknoloji olan nesnelerin interneti entegrasyonunun şehirleri nasıl daha da akıllı hale getirebileceği, bunun kentler için gerekliliği ve bu teknolojinin Türkiye'de mekânsal planlama sistemi ile nasıl entegre edilebileceği sorularına yanıt aranmıştır. Türkiye'deki üst ölçekli politikalarda akıllı şehir uygulamalarının nasıl ele alındığı ve yerel yönetimlerin akıllı şehir uygulamaları ile ilgili aldıkları inisiyatifler incelenmiş ve mevcut akıllı şehir uygulamalarında nesnelerin interneti teknolojisinin kullanım durumu değerlendirilmiştir. Türkiye'de akıllı şehir uygulamaları incelendiğinde yerel yönetimlerin genellikle ulaşım konusunda yoğunlaştığı anlaşılmaktadır. Ancak yerel yönetimler tarafından hazırlanan akıllı şehir uygulamalarında nesnelerin interneti teknolojisinin neredeyse yok denilebilecek kadar kullanılmadığı ve daha çok sorgulama tarzında basit işlemlerin yapıldığı tespit edilmektedir. Yerel yönetimlerin akıllı şehir uygulamalarına verdikleri önem İstanbul örneği üzerinden detaylandırılmış olup bu örneğin seçilmesinin en büyük nedeni bir metropol şehri olan İstanbul'un nüfus baskısı, kentsel hizmet beklentisi, yaşam kalitesinin arttırılması, kısıtlı kent kaynaklarının etkin kullanılması, şehrin sorunlara anlık olarak cevap verebilmesi amacıyla akıllı şehir uygulamalarının bir araç olarak görülmesidir. İstanbul örneğinde yerel yönetimin akıllı şehir konusuna olan bakış açısı ve şu ana kadar yapmış olduğu çalışmalar incelenmiş olup İstanbul'un mevcut çok fazla akıllı şehir uygulamalarının barındırmadığı, mevcut sistemin basit sorgulama sisteminden ileri gitmediği, birbiriyle entegre çalışan bir veri ağının bulunmadığı tespit edilmiştir. Nesnelerin interneti ile her şeyin internete bağlı olduğu ve birbirleriyle haberleştiği bir platformda kentler çok daha etkin yönetilebilecektir. Nesnelerin interneti ile kente ait her şeyin verisinin toplanılması ve böylesine devasa bir dinamik veri elde edilmesi kentlerin daha iyi planlanmasına, planlamada alınan kararların kente olan etkisinin daha kısa sürede analiz edilmesinde bazen de planlar ile alınamayan kararların kente uygulanmasında yardımcı bir araç olacaktır. İstanbul ili bir akıllı şehir midir sorusuna yanıt İstanbul'un akıllı bir şehir olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu sonuca İstanbul'daki mevcut Akıllı Şehir Uygulamaları incelenerek ve senaryolar geliştirilerek kanaat edilmiştir. Bu tezde yeni teknolojik gelişme olan nesnelerin interneti kavramının akıllı şehre ve planlamaya olan katkısı ve geleceğe hazır şehir olmak için mevcut sistemde nelerin değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğu ile ilgili çalışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities became focus of human life with settled life and demographic changes began to show themselves with rapid population growth at cities. Demographic changes in cities, migration, rapid and distorted urbanization, transportation, education, health, security, energy, water and waste management are challenging infrastructure of cities and bring new problems. This state comes management of cities harder and requires more efficient usage of cities sources.There is a need for a technological innovation which city resources were used more efficiently, information and communication technologies were used effectively and better service was provided to the residents. In this context,“smart cities”concept was born as technological applications as places center of search for solutions that create cities systems, facilitate people lives and increase quality of life. In this study, it is sought to answer the questions about how the integration of the internet, which is the current technology, to the smart city applications can make the cities even smarter, the necessity of this for the cities, and how this technology can be integrated with the spatial planning system. How handled with in upper scale applications of smart cities in Turkey and examined policy initiatives related to smart city applications received and evaluated status of local governments to use the current smart city applications of internet technology object. It was understood that after examined smart city applications, local governments was focused on transportation. However, smart city applications that prepared by local governments uses internet of things technology almost none and it is detected that generally it could be made basic functions like querying. If internet of things integration is provided at smart city applications, a lot of data can get and these datas can be processed for the purpose and apply to city instantly. if internet of things factor can be used effectively in subject of intelligent transportation that one of the smart city application, traffic lights, roads, signs, emergency, ambulance, air pollution, noise pollution, traffic density, etc., the decisions taken by communicating among themselves can be applied to the city instantly. Istanbul's smart city applications have been examined in detail and the integration of internet technology of objects into the smart city applications of Istanbul has been evaluated through a sample scheme on transportation. In this thesis, the contribution of the concept of internet of things, which is the new technological development, to smart city and planning and what needs to be changed in the current system in order to become a city ready for the future are included.