Yeni Türk Ticaret Kanununun limited şirketlere etkisi
New Turkish Commercial Code impact of limited companies
  1. Tez No: 605533
  2. Yazar: ESİN SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ALTINBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Ticaret Kanunu, Limited Şirketler, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, New Turkish Commercial Code, Limited Company, Turkish Commercial Code No. 6102
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Türkiye'deki ticaret hayatına 55 yıl yürürlükte kalarak yön veren 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun yerini artık 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa almıştır. Uzun ve yorucu bir çalışma neticesinde Yeni Türk Ticaret Kanunu(YTTK) bir takım istisnalarla 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. YTKK bilhassa sermaye şirketlerine dair birçok değişiklik getirerek öncelikle sermaye şirketleriyle ilgili bir takım muhasebe uygulamalarını değiştirmiştir. Getirdiği yeniliklere bakıldığında öncelikle küreselleşmenin etkisiyle hükümlerinde Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının esas alındığı görülmektedir. Bu değişiklikler aracılığıyla Yeni Türk Ticaret Kanununda Limited şirket, Eski Türk Ticaret Kanunun tersine tipik bir şahıs şirketi olan kollektif şirketten uzaklaşıp küçük ölçekli bir anonim şirkete benzetilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın esas amacı; global piyasa ekonomisinde daha güçlü yer almaya çalışan Türkiye'de faaliyet gösteren sermaye şirketlerinden limited şirketlerin, ticaret kanunundaki bu yenilikle ticari hayatta nasıl bir değişim yaşadıklarını belirlemektir. Bu çalışma, YTKK'nın limited şirketler ile ilgili getirdiği birçok yeniliği incelemek için; ticari hayatın tüm veri akışına tanıklık eden farklı illerde görev yapmakta olan Mali Müşavirlerle görüşme yaparak bu kişi ya da kişilerin içinde bulundukları mevcut durumu nasıl yorumladıklarını ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırmanın verilerini elde etmek için mülakat yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkabilecek öneriler ışığında ticaret kanununun değiştirilmesiyle hedeflenen şeyin ne kadar başarılı olduğuna dair bir takım tespitler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Turkish Commercial Code No. 6762 (55 years remained in force ) replaced by the Turkish Commercial Code No. 6102. As a result of long and exhausting work, New Turkish Commercial Code (NTCC) entered into force on 01.01.2012 with a few exceptions. NTCC especially has changed some accounting practices related to capital companies. When we look at the innovations it brings, it is seen that the International Financial Reporting Standards are taken as basis under the influence of globalization. Through these changes, in The New Turkish Commercial Code, the limited company, moved away from the collective company, which is a typical private company. And tried to be likened to a small-scale incorporated company unlike The Old Turkish Commercial Code. The main purpose of this study is; determine how companies (limited companies, one of the capital companies operating in Turkey, that are trying to take a stronger position in the global market economy) are experiencing a change in commercial life with this innovation in trade law. In this study, interviewing with the Financial Advisors who are working in different cities and witnessing the entire data flow of commercial life. And aimed at revealing how Financial Advisors interpreted the investigate the many innovations that NTCC brought about limited companies. The interview method was used to obtain the data of the study. With the information from these studies, the findings were presented on how successful the target was, about change of the commercial code.