Kütahya'da toplumsal sorunların çözümünde arabuluculuk sisteminin kullanılışı ve etkinliği
The use and effectiveness of mediation system in solving social problems in Kütahya
- Tez No: 605547
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAMİ DENKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Uyuşmazlık, Arabuluculuk, Conflict, Mediation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı Kütahya ilinde arabuluculuk faaliyetlerinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, uyuşmazlık yaşamış ve bu uyuşmazlığın çözümü için arabuluculuk faaliyetlerinden faydalanmakta olan kişiler oluşturmaktadır. Araştırmaya toplamda 10 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Mülakat sorularının oluşturulmasında Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın yayınladığı Türkiye Arabulucular Etik Kurallarından faydalanılmıştır. Araştırmada veri analizi SPSS 16 paket programında yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kişilerin arabuluculuk sistemine başvurmalarının çeşitli nedenleri olmakla beraber özellikle sürecin mahkeme sürecine göre daha kısa zamanda sonuçlanması ve mahkeme takibinin zor olması gibi nedenlerin önemli oldukları tespit edilmiştir. Araştırmada arabuluculuk faaliyetlerine yönelik memnuniyet durumu oldukça yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate mediation activities in Kütahya province. The Study Group is composed of individuals who have experienced conflictand have benefited from mediation activities to resolve the conflict. A total of 10 people participated in thestudy. The questionnaire was used as a data collection tool in the research. The Turkish Mediation Ethics rule spublished by the Directorate General of Legal Affairs, Department of mediation were used in the formulation of questionnaires. Data analysis was performed in SPSS 16 package program. Descriptive statistics were used to analyze the data. According to the results of the research, although there are various reasons for people to apply to the mediation system, it has been determined that the reasons are important, especially for the conclusion of the process in a shorter time compared to the court process and for the court's follow-up to be difficult. Satisfaction for mediation activities was found to be very high in the research.