The Times gazetesine göre Demokrat Parti'nin dış politikası (1950-1960)
According to The Times Democracy Party's foreign policy (1950-1960)
  1. Tez No: 605564
  2. Yazar: HATİCE ALANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Dünya, The New York Times, CHP, ABD, Türkiye, SSCB, İkinci Dünya Savaşı, New world, The New York Times, CHP, USA, Turkey, USSR, Second World War
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Türkiye İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan bu iki kutuplu bloklaşmada tercihini ABD'den yana kullanmış, İnönü döneminde başlayan ABD yanlısı dış politika, 14 Mayıs 1950 yılında iktidar olan Demokrat Parti döneminde de devam etmiştir. Demokrat Parti döneminde SSCB'nin yayılmacı politikasına karşın Demokrat Parti, gerek Balkanlar'da gerekse Ortadoğu'da ABD'nin desteğini arkasına alarak aktif bir dış politika izlemeye başlamıştır. Demokrat Partinin bilhassa bu bölgelerde aktif bir politika izlemesinin sebebi, yakın iş birliği içerisinde olduğu ABD ve İngiltere gibi batılı devletlerin bölgedeki çıkarlarını gözetmek ve sınırlarına en yakın bu bölgelerde komünist tehlikeye karşı güvenlik sistemi oluşturmak olmuştur. İngiltere'nin İkinci Dünya Savaşı sonrası perde arkasına geçmesi ve SSCB tehdidine karşı ABD'yi ön plana çıkarmasıyla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden beri yakın ilişki içerisinde olduğu İngiltere'den Soğuk Savaş'ın süper gücü olarak anılan ABD'ye yakınlaşmaya başlamıştır. İngiltere, Soğuk Savaş döneminde her ne kadar perde arkasında gibi gözükse de devletlerarası yaşanan dış politika olaylarını yakından takip etmiş, bunu The Times Gazetesi aracılığıyla kendi çıkarlarını gözetecek şekilde kamuoyu oluşturmada bir araç olarak kullanmıştır. 1950-60 yılları arasında Türkiye'nin dış politika olaylarında izlediği yol batılı devletlerin özellikle de İngiltere'nin çıkarlarıyla örtüşüyorsa da Türkiye aleyhine bir haber yapılmamıştır. Ancak İngiltere'nin bölgedeki çıkarlarına ters düşen bir durum söz konusu olduğunda The Times gazetesi aracılığıyla Türkiye aleyhtarı haberler yaparak basın gücünü sonuna kadar kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey used its preference in favour of the USA, from among this bipolar grouping, which developed after the Second World War, and the pro-USA policies, which began during the İnönü era, also continued during the period of the Democrat Party, which came into power on 14 May 1950. In the face of the expansionist policies of the USSR, the Democrat party began to pursue an active foreign policy, with the support of the USA, both in the Balkans and in the Middle East, during its period of government. The reason behind the Democrat Party pursuing such active policies in these regions in particular was to look out for the regional interests of western states such as the USA and the United Kingdom, which it was in close cooperation with. It also ensured the establishment of a system of security against the dangers of communism, in these regions, which were the closest to their borders. With the United Kingdom taking more of a back seat, and the USA coming to the fore, against the threat of the USSR, following the Second World War, Turkey began to get closer to the USA – who were now being referred to the super power of the Cold War – rather than the United Kingdom, whom it had had close ties with since the establishment of the Republic of Turkey. Even if the United Kingdom seemed to have taken a back seat during the Cold War period, it did monitor the foreign policy incidents occurring between states, and used these as a vehicle to form a public opinion in a manner which looked out for its own interests, through The Times newspaper. While the route pursued by Turkey in foreign policy incidents between the years of 1950-60 was in line with the interests of Western states – and in particular the United Kingdom – there was no news to the detriment of Turkey during this period. However, when there were circumstances which did not conform with the interests of the United Kingdom in the region, it did use the power of the press as much as possible, by publishing news to the detriment of Turkey, through The Times newspaper