Aristoteles'te doğa ve aile
Nature and fami̇ly i̇n Ari̇stotle
- Tez No: 605629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DORE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Platon, aile, doğa, Aristoteles, Platon, family, nature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
M.Ö. üçüncü yüzyıl Antik Yunan filozoflarından en önemlilerinden biri olan Aristoteles'in ortaya koymuş olduğu fikirler günümüzde de çeşitli bilim alanlarında tartışılmaktadır. Platon ile kıyaslandığında ılımlı realist olarak betimlenen Aristoteles'e göre yaşantı dünyası gerçektir. Bu yüzden doğayı araştırmak hakikate ilişkin araştırmalar ile bir tutulurdu. Aristoteles'te gerçekliğin doğa ile bağlantısı, onu aile kurumunu da doğal bir varlık olarak görmesine götürmüştür. Filozofa göre insanın sosyalleşme modellerinin ilki olan aile, devletle sonlanacak teleolojik eylemlerinin başında yer alır. Aristoteles'e göre aile, neslin devamını sağlamak ve çocukların ihtiyacını karşılamak için kadın ve erkeğin bir araya gelmesinden meydana gelmiştir. Ve devlet ailelerden oluşmaktadır. Ailenin doğal bir yapı olması önermesinden hareketle, önce“doğa”ardından bunun sonuçlarından biri olarak“aile”kavramının incelenmesi bu tezin ana temasıdır.
Özet (Çeviri)
The ideos put foruard by Aristoteles, are of the most important phrlosophers of rd century BC of Ancrent Greece, are stil discussed in several scientife fields at the present time. When it is compared by Platon, according to Aristoteles, who is described a. Moderate realist, world of life is real. Tharefore, in investigation of nature was considered equal to the research of realitiy. The relationship between reality and notiv, caused that family to be seen as natural existence in Aristoteles world. According to him, family, first are of the socralizotion models of human, comels first in the part of teleologic actions which are going tobe by governent which are going to be ended by gover. The idea Aristoteles family about consist of the woman and man to grovide the continuotion of life and to maintain life expenses. And so, government is constitued by families. By the help of the idea that family is a natural conformation, first“nature”then as a result of, family term is a base issue of this thesis to investigate.