Yûnus Sûresi'nin konulu tefsiri
Hermeneutics Surah Yunus
  1. Tez No: 605745
  2. Yazar: MUSTAFA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BİLGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Konulu Tefsir, Yûnus Sûresi, Tevhid, Nübüvvet, Âhiret, commentary (Tafsir), Exegesis, Surah Yunus, monotheism, prophethood, the hereafter
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kur'an'da yer alan sûreler, muhtevaları itibariyle Kur'an'ın bütün konuları olmasa da büyük çoğunluğunu ihtiva etmektedir. Bizim çalışmış olduğumuz ve Mekki bir sûre olan Yûnus Sûresi'nde Kur'an'ın en temel konuları olan tevhit, nübüvvet ve ahiret konularından bahsedilmektedir. Görüldüğü üzere Yûnus Sûresi Kur'an'ın özeti sayılabilecek bir sûredir. Çalışmamızda bu sûrede yer alan konuları, konulu tefsir yöntemini kullanarak gücümüz nispetinde ele almaya çalıştık. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında tezimizin amacı-önemi ve yönteminden bahsedilmektedir. Daha sonra konulu tefsirin tanımı, amacı ve önemi, sûre çerçeveli konulu tefsir metodu ve kısımları ilgili bilgiler verilmektedir. Tezimizin birinci bölümünde Yûnus Sûresi'nin kimliği ve mahiyeti, Yûnus Peygamber, Yûnus Sûresi ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Sonra sûrede yer alan bazı temel kavramlar işlenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise, sûrede yer alan konular olan tevhid, nübüvvet, ahiret ile ilgili ana konular ve adâlet, yaratma ve Kur'an ile ilgili tali konular belirlenerek alt başlıklarıyla da zenginleştirilerek işlenmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The Surahs in Qur'an involve the vast majority of the subjects, if not all, existing in Qur'an by their contents. In Surah Yunus that we studied and that is a Surah revealed in Mecca, the main subjects of the Qur'an monotheism, prophethoos and the hereafter are discussed. As seen, Surah Yunus can be regarded as the summary of the Qur!an. In our study, we tried to discuss these issues in the Surah by using the exegesis method. Our study includes two chapters and an introduction. In introduction, the purpose-significance and the method of our thesis are pointed out. Afterwards, information about the definition, aim and significance of the commentary (tafsir) and the exegesis method are given. In the first chapter of it, general outline about Surah Yunus, Prophet Yunus, and the significance and identity are introduced. Then, basic concepts in the Surah are studied. In the second chapter, the main subjects in the Surah related to monotheism, prophethood, the hereafter and justice, creation and secondary issues related to the Qur'an are determined and enriched with their subheadings.