Öz düzenleyici öğrenmeyi teşvik etme ile yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerinin gelişimine katkı arasındaki ilişki
The relationship between encouraging self regulated learning and the contribution to improvement of creative and critical thinking skills
- Tez No: 605746
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz Düzenleyici Öğrenmeyi Teşvik, Öz Düzenleme, Yaratıcı Düşünme, Eleştirel Düşünme, Sınıf Öğretmenleri, Encouraging Self-Regulated Learning, Self Regulation, Creative Thinking, Critical Thinking, Classroom Teachers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Nicel yaklaşıma sahip ilişkisel tama modeline sahip bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öğrencilerin öz düzenleyici öğrenmelerini ne düzeyde teşvik ettiklerinin ve bu teşvik düzeylerinin öğrencilerde yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerine katkısı arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma evrenini Aydın ili, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilkokullarda çalışan ve gönüllü olarak araştırmaya katılan 480 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Ercoşkun ve Gündoğdu (2017) tarafından geliştirilen Öz Düzenleyici Öğrenmeyi Teşvik Ölçeği, Yenilmez ve Yolcu (2007) tarafından geliştirilen Öğretmen Davranışlarının Yaratıcı Düşünme Becerilerinin Gelişimine Katkısı Anketi ve Semerci (1998) tarafından geliştirilen Kritik Düşünme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t testi, ANOVA, Kruskal-Wallis H testi, Mann-Whitney U testi, Spearman Sıra Farkları korelasyon testi ve regresyon testleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre sınıf öğretmenlerinin öz düzenleyici öğrenmeyi teşvik etme durumları öğrenim türü değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Bunun yanında, öğrencilerde yaratıcı düşünme becerilerinin gelişimine katkı durumları mesleki deneyim değişkenine bağlı olarak anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Bu teşvik mesleki deneyim, mezun olunan kurum ve öğrenim türü değişkenine göre eleştirel düşünme becerilerinin gelişimi bağlamında anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Bunun yanı sıra öz düzenleyici öğrenmenin alt boyutları arasındaki ilişkinin yüksek; eleştirel düşünme ile öz düzenleyici öğrenme ve alt boyutları arasındaki ilişkinin orta; eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme arasındaki ilişkinin orta, yaratıcı düşünme ile öz düzenleyici öğrenme ve alt boyutları arasındaki ilişkinin ise zayıf olduğu görülmektedir. Ayrıca regresyon testi sonuçlarına göre öz düzenleyici öğrenmenin eleştirel düşünmeyi anlamlı bir biçimde yordadığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, which has a relational screening model with a quantitative approach, is to investigate the level of encouragement of classroom teachers' self-regulated learning and to determine the relationship between the contribution of these encouragement levels to creative and critical thinking skills in students. The study group consists of 480 volunteer primary school teachers working in schools affiliated to Aydın-Efeler District National Education Directorate. 'The Self-Regulated Learning Encouragement Scale', developed by Ercoşkun and Gündoğdu (2017) 'Contribution of Teacher Behaviors to the Development of Creative Thinking Skills Scale', developed by Yenilmez and Yolcu (2007) and 'Critical Thinking Scale' developed by Semerci (1998) were used to collect data. Frequency, percentage, arithmetic mean, t test, ANOVA, Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney U test, Spearman correlation test and regression tests were used for the analysis of the data. According to the results of the analysis, classroom teachers' self-regulated learning encouragement levels differ significantly according to the type of graduation institution. Besides, the encouragement of students to the development of creative thinking skills differ significantly depending on the professional experience variable. This encouragement differs significantly in the context of the development of critical thinking skills according to the variables of professional experience, the graduated institution and the type of education. In addition, the relationship between the sub-dimensions of self-regulated learning is high and moderate relationship is observed between critical thinking and self-regulatory learning and its sub-dimensions. The relationship between critical thinking and creative thinking is moderate, while the relationship between creative thinking and self-regulated learning and its sub-dimensions is weak. In addition, according to the results of the regression test, self-regulated learning significantly predicts critical thinking.