Genç hentbolcuların zihinsel dayanıklılık ve bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between the levels of mental toughness and conscious awareness of young handball players
  1. Tez No: 605762
  2. Yazar: HÜSEYİN MARAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ACET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Dayanıklılık, Bilinçli Farkındalık, Hentbol, Mental Toughness, Conscious Awareness, Handball
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, genç hentbolcuların zihinsel dayanıklılık ve bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmaya, Kütahya, Eskişehir, Uşak ve İzmir illerinde herhangi bir hentbol kulübünde hentbol oynayan 14-22 yaş aralığında olan 172 genç hentbol sporcusu katılmıştır. Çalışma kapsamında hazırlanan kişisel bilgi formunda, katılımcıların cinsiyeti, yaşı, haftalık antrenman sayısı, kaç yıldır spor yaptığı ve gelir durumlarına yönelik bilgi toplanmıştır. İkinci bölümde ise Sheard ve arkadaşları (2009) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlaması Altıntaş (2015) tarafından gerçekleştirilen“Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri”(Sport Mental Toughness Questionnaire-SMTQ-14) ve Brown ve Ryan (2003) tarafından geliştirilen Bilinçli Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analizi ve değişkenler arası karşılaştırmalarda SPSS 22.0 programından faydalanılmıştır. İstatistik testlerde ilk olarak dataların parametrik testlerin ön koşullarını sağlayıp sağlamadığına Skewness ve Kurtosis (çarpıklık basıklık) değerlerine bakılarak -1.0 +1.0 aralığında yer aldığından verilerin normal dağıldığı gözlemlenmiştir (Karaatlı, 2014). Veriler normal dağılım gösterdiğinden verilere istatistiki analiz olarak Bağımsız Örneklem T-Testi ve çoklu varyans analizi (MANOVA) testleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların spor yaşı ve cinsiyetleri haricindeki diğer değişkenlerde anlamlı farklılıklar ortaya çıkarken; katılımcıların, yaşları, gelir durumları, spor yaşları ve haftalık antrenman yapma durumları ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında herhangi anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ayrıca katılımcıların zihinsel dayanıklılık düzeyleri ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında herhangi anlamlı bir ilişkiye de rastlanamamıştır
Özet (Çeviri)
172 young handball players selected by coincidence method participated in this research. The data form prepared within the scope of the study consists of two parts. In the first part, a personal information form to identify the demographics of the participants; in the second part,“Sport Mental Toughness Questionnaire-SMTQ-14”, which was developed by Sheard et al. and translated to Turkish language by Altintas and Conscious Awareness Scale was used. SPSS 22.0 program was used for the analysis of the data and for the comparison of the variables. In the statistical tests, it was observed that the data were normally distributed since the data were in the range of -1.0 +1.0, based on the Skewness and Kurtosis values. As the data were distributed normally, the data were analyzed with Independent Sample T-Test and Multiple Variance Analysis (MANOVA) tests. As a result of this research, there were not significant relation between participants' gender, age, income, sport ages, weekly training time status and places lived as longest period and leisure constraints scores (p>0,05). On the other hand, there were not significant relation between sport mental toughness and conscious awareness on participants.