Karşılıksız çekin hukuki sonuçları
Legal consequences of bad cheques
- Tez No: 605958
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çek, Çekin İbrazı, Karşılıksız Çek, Başvuru Hakkı, Çekte Karşılıksızdır İşlemine Sebebiyet Verme Suçu, Çekte Düzenleme Yasağı, Çekte Hesap Açma Yasağı, Cheque, Submission of Cheque for the Payment, Dishonored Cheque, Application Rights, Criminal Offences of Dishonored Cheque, Prohibition of Cheque Drawing, Prohibition Cheque Writing, Prohibition of Cheque Account Opening
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çekin, oldukça derin kökleri bulunduğu bilinmekte, farklı şekillerdeki örnekleriyle, geçmişten günümüze kadar toplumlar tarafından kullanılageldiği düşünülmektedir. Günümüzde de ekonomik hayatta birçok fayda sağlayan ve işlevi giderek artan çek, ticari ilişkilerde önemli bir yer tutmaktadır. Güvenli bir ödeme aracı olarak uzunca yıllardır kullanılması diğer kambiyo senetlerine nazaran daha sıkı ve işlevsel düzenlemelerle geliştirilmesine yol açmıştır. Tez çalışmamızda, karşılıksız çek keşide etme fiiline bağlanan hukuki sonuçlar incelenmiştir. Bu kapsamda ilk önce literatür taraması yapılmış, mevzuattaki düzenlemeler ve Yargı kararları incelenerek belli bir program dahilinde konu ele alınmıştır. Çekin, kavram olarak ne olduğu, karşılıksız çek ve karşılıksız çek sonucunda oluşan hukuki sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmamız içerisinde, öncelikle çekin kısaca tarihçesi ile ülkemizdeki gelişimi ve tarihsel seyri aktarılmıştır. Günümüzde Türk mevzuatı içerisinde, Türk Ticaret Kanunu ve Çek Kanunu hükümleriyle düzenlenen çekin, özellikle 6278 sayılı Kanunla yapılan önemli değişiklikler neticesinde son halini kazandığı anlatılmıştır. Çekin, tanımı, faydaları, hukuki niteliği ve unsurları belirtildikten sonra, ödeme için süresinde muhataba ibraz edilen çekin,“karşılıksız”çıkması ve bunun sonuçları açıklanmıştır. Bu çerçevede, özellikle hamilin“başvurma borçlularına”“başvuru hakkı”üzerinde ve muhatap bankanın sorumluluğu üstünde durulmuştur. Son olarak da, yine çekin karşılıksız kalmasına bağlı olarak ortaya çıkan,“Çekte Karşılıksızdır İşlemine Sebebiyet Verme Suçu”ile“Çek Düzenleme Yasağı”ve“Çek Hesabı Açma Yasağı”incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been known that cheque has deep roots. It has been thought that cheque has been used by various societies with different forms from the past up to present. Today, the cheque that provide many benefits in economic life is increasing in function and has a very important role for the commercial relationships. I ts use as a reliable payment method has led the development of more strict and functional regulations than other bill of exchanges. Within the thesis namely legal results of dishonored cheque, firstly resources were scanned, legislation and jurisdictions were analyzed and the issue was handled in a determined program. What the definition of cheque is, legal consequences of dishonored cheque have been analyzed. Within our study, firstly brief history of cheque then development, and historical progress of cheque in our country have been conveyed. Nowadays, the cheque regulated within articles of the Turkish Commercial Code and Cheque Law within the Turkish Legislation, the last version thereof shaped after the Law numbered 6278 has been explained. After the mentioning of definition, legal characteristics and components of cheque, the cheque which is submitted to acceptor for the payment in time and the consequences thereof have been assessed. Within this scope, the rights of“application to debtors”and“application rights”of holder and the responsibility of drawee bank have been mentioned. Finally,“criminal offences caused by dishonored cheque”arising from the dishonored cheque and“Prohibition of Cheque Writing”,“Prohibition of Cheque Account Opening”have been explained.