Verniks kazeosanın lund ve browder yanık tablosuna göre değerlendirilmesi
Evalution of vernix kaseosa according to lund ve browder burn table
  1. Tez No: 605982
  2. Yazar: SARE CANSU KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Verniks Kazeosa, APGAR Skorlaması, Emzirme, Yenidoğan, Lund ve Browder Tablosu, Verniks Kazeosa, APGAR Scoring, Breastfeeding, Newborn, Lund and Browder Table
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışma yenidoğanların verniks kazeosa düzeyini Lund ve Browder yanık tablosuna göre değerlendirmek amacı ile yapıldı. Gereç ve yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve analitik niteliktedir. Araştırmacılar tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir eğitim araştırma hastanesinin doğumhanesinde 31.09.2018-31.01.2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmanın örneklemini belirlemek amacıyla güç analizi yapıldı. 0.30 etki büyüklüğü, %5 hata payı ile %90 güç düzeyine ulaşmak için minimum 120 örneklem sayısı elde edildi. Kayıplar olabileceği düşüncesiyle araştırmaya 125 gebe alındı. Örnekleme alınan gebelere bilgilendirilmiş onam formu dolduruldu. Daha sonra bilgi toplama formu, APGAR skoru, Lund ve Browder yanık tablosu ve LATCH emzirme ölçeği dolduruldu. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalamasının 23,2 (minimum 18 maximum 38) SS:3,9 olduğu, çoğunlukla eğitimlerinin ilkokul düzeyinde olduğu (%53,6), çalışmadıkları (%97,6) ve %62,4'sının geliri giderinden az olduğu saptandı. Yenidoğanların kanındaki oksijen satürasyonunun (SPO2) 1. dakika ortalamasının 61,7(minimum 55 maximum 67) SS:2,7, 5. dakika ortalamasının ise 83 (minimum 75 maximum 88) SS:3.1 olduğu saptandı. Birinci dakika APGAR skoru ortalama 8,6 olup, 5. dakika APGAR skorunun 9,7 olduğu belirlendi. Ortalama verniks kazeosa puanı 26,4 olup, LATCH puanı ortalamasının ise 8 olduğu belirlendi. Solunum sıkıntısı yaşayan bebeklerin LATCH emzirme ölçeğinden aldığı puan solunum sıkıntısı yaşamayanlara göre daha düşük olduğu görüldü. Verniks kazeosa düzeyi %50 ve daha fazla olan grupta %93,3 oranında solunumu sıkıntısı olduğu ve hepsine oksijen verildiği saptandı. Gebeliğinde folik asit kullanan gebelerin kullanmayanlara göre APGAR skorlarının anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Verniks kazeosa düzeyi %50'den fazla olan yenidoğanların solunumunda sıkıntı yaşandığı ve oksijen aldıkları saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the vernx caseeosa level of newborns according to Lund and Browder burns. Materials and Methods: The research is descriptive and analytical. T.C. It was held in the maternity ward of a training and research hospital affiliated with the Ministry of Health between 31.09.2018-31.01.2019. Power analysis was performed to determine the sample of the study. A minimum number of 120 samples was obtained to achieve a power level of 0.30, a 90% power level with a 5% error margin. 125 pregnant women were included in the study because of possible losses. Informed consent forms were filled in the pregnant women. The information collection form, APGAR score, Lund and Browder burn table and LATCH breastfeeding scale were completed. Results: The mean age of the pregnant women participating in the study was 23.2 (minimum 18 maximum 38) SS:3,9, mostly education was at primary school level (53.6%), non-working (97.6%) and 62.4% of them were less than income expense. revealed. Oxygen saturation (SPO2) in the blood of newborns was found to be 61.7 (minimum 55 maximum 67) SS:2,7, in the first minute and 83 (minimum 75 maximum 88) SS:3.1 in the 5th minute. The mean first minute APGAR score was 8.6 and the 5th minute APGAR score was 9.7. The mean vernex caseeosa score was 26.4 and the mean LATCH score was 8. LATCH breast-feeding scale was found to be lower in children with respiratory distress compared to those without respiratory distress. In the group with a vertex caseeosa level of 50% and more, 93.3% had respiratory distress and oxygen was given to all of them. It was determined that APGAR scores of pregnant women who used folic acid during pregnancy were significantly higher than those who did not. Conclusion: It was found that newborns with more than 50% vernix caseeosa had difficulty breathing and were receiving oxygen.