Value relevance of other comprehensive income under International Financial Reporting Standards with an empirical study in The Palestine exchange
Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre diğer kapsamlı gelirin değer ilişkisi üzerine Filistin borsasında ampirik bir çalışma
- Tez No: 605985
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA BOYDAŞ HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kapsamlı Gelir, Diğer Kapsamlı Gelir, Net Geliri, Değer İlişkisi, Finansal Raporlar, Comprehensive Income, Other Comprehensive Income, Net Income, Value Relevance, Financial Statements
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kapsamlı gelirin ve diğer kapsamlı gelir unsurlarının değer ilişkisi, IAS 1 (gözden geçirilmiş 2007 versiyonu) dahilindeki kapsamlı gelirin açıklanmasının, yatırımcılar açısından karar alma süreçlerinde kullanımında muhasebe bilgisini geliştirip geliştirmediğini incelemek ve iktisadi koşulları ve şirketin öz kaynaklarındaki değişiklikleri, net gelirden daha iyi yansıtıp yansıtmadığını anlamak için incelenmiştir. Bu çalışma, diğer kapsamlı gelirin ilişkili değeri ve yordayıcı kapasitesi üzerine güvenilir araştırma modellerinden yola çıkmakta ve Fasan ve ark. (2014), Mechelli ve Cimini (2014), He ve Lin (2015) ve Günther (2015) tarafından, bu çalışmada da verilen kuramlar ve kavramlar üzerine inşa edilen istatistiksel modellere dayanmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, bir yandan piyasa değerleri ile muhasebe rakamları arasındaki korelasyonu inceleyerek ve hisse bedellerini ve öz kaynak verimliliğini de göz önünde bulundurarak kapsamlı gelir ile diğer kapsamlı gelir unsurları arasındaki korelasyonu inceleyerek ilişkili değerin ampirik bir analizini sağlamakta, diğer yandan diğer kapsamlı gelirin gelecekteki net geliri ve gelecekteki nakit akışını yordama potansiyeli olup olmadığını araştırmaktadır. Bu çalışmada, 27 Filistinli kamusal ortaklık şirketinden oluşan bir örneklemin 2005 ila 2018 yılları arasındaki verileri kullanılmıştır. Kapsamlı gelirin net gelirden daha değer fazla değer ilişkisine sahip olup olmadığını anlamak üzere verilerin toplanmasında, söz konusu şirketler tarafından açıklanan yıllık finansal raporlar üzerinden manüel yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The value relevance of comprehensive income and other comprehensive income components has been examined in order to demonstrate whether the explicit disclosure of comprehensive income, which came under the IAS 1 (revised 2007) improved the value of accounting information from the point of view of investors for use in decision making and whether this information reflecting the economic conditions and changes of the company's equity compared to the case of net income. This study was based on solid research models on the relevant value and predictive capacity of the other comprehensive income and was depend on statistical models developed by Fasan et al. (2014), Mechelli and Cimini (2014), He and Lin (2015), Günther (2015), which are based on the theories and concepts provided in this study. Thus, this study provides empirical analysis of the relevant value by looking at the correlation between market values and accounting figures and examining the correlation between comprehensive income and other comprehensive income components with share prices and returns on equity and investigates whether other comprehensive income has the potential to help in predicting of future net income and future cash flows. A sample of 27 Palestinian public shareholding companies between 2005 and 2018 was used. In collecting this data the manual method was used, through the annual financial statements disclosed by the companies for the mentioned period, in order to examine whether the comprehensive income is more value-relevance than net income.