Nemo tenetur ilkesi bağlamında beden muayenesi ve vücuttan örnek alınması
Physical examination and taking samples from body in the context of nemo tenetur principle (principle of not to be compelled self-incrimination)
  1. Tez No: 606019
  2. Yazar: ÇİĞDEM ADAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR TALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Nemo Tenetur İlkesi, Beden Muayenesi, Vücuttan Örnek Alınması, Katlanma Yükümlülüğü, Delil, Nemo Tenetur Principle, Physical Examination, Taking Samples From Body, Burden of Endurance, Evidence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır ve bu amaç deliller vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Savcı ve mahkeme, suçun ispatını sağlama amaçlı birçok yetkiye sahip olmasına, şüpheli ve sanığı zorlayabilmesine rağmen bunun sınırları bulunmaktadır. Bu kapsamda şüpheli ve sanığın en temel savunma haklarından biri nemo tenetur ilkesidir. Günümüzde teknolojideki gelişmelerin de etkisiyle vücuttan delil elde etme yöntemleri gelişmiştir. Bu noktada tezimizin amacı, nemo tenetur ilkesini açıklayarak, beden muayenesi ve vücuttan örnek alma suretiyle delil elde edilmesinin şartlarını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Main goal of criminal procedure is reaching material fact by evidence. Although prosecutor and court have a range of power, can force suspect and defendant to prove they are guilty, this power isn't unlimited. In this context, one of the most fundamental right of defence for suspect and defendant is the nemo tenetur principle. Methods of obtaining evidence from human body have improved significantly as a result of recent technological development. At this point, the purpose of our thesis is to explain the nemo tenetur principle while establishing the legal conditions of the methods of gathering evidence through physical body examination and taking of body samples.