Etkin ücret teorisi üzerine ekonometrik bir uygulama: Sivas ili kamu ve özel banka çalışanları örneği
Econometric application on the effective wage theory: Sample of public and private bank employees in Sivas
- Tez No: 606038
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVZAT BALIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Banking, Econometrics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Etkin Ücret Teorisi, Ücret Teorileri, Efficiency Wage Theory, Wage Theories
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Globalleşen dünyada küçük, orta ve büyük işletmelerin tamamı birçok dinamiğin etkisi altında faaliyetlerine devam etmektedir. Günümüzde işletmelerin varlığını devam ettirebilmeleri adına en önemli faktörlerden birisi çalışanların örgüte bağlılığıdır. Örgütsel bağlılığın temel destekleyicilerinden birisi ise ücrettir. İş gören motivasyonunun en önemli güdülerinden biri olan ücretin işletmedeki en önemli rolü çalışanı motive etmektir ve örgütsel bağlılığını artırmaktır. Bu çalışmada, Türkiye'de uygulanan ücret politikaları değerlendirilerek ülkemiz için en uygun ücret politikalarının nasıl olması gerektiği tartışmalarına bir ışık tutabilmek amacıyla; Keynesyen bir yaklaşım olan "Etkin Ücret Teorisi incelenecektir. İki bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde ücret tanımı, unsurları, ücreti oluşturan faktörler, ücret politikaları ve ücret çeşitleri anlatılmış Türkiye'deki ücret sistemi ile ücret teorileri değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise finans sisteminin temel yapı taşlarından biri olan bankacılık sektörünün Sivas'ta gerek kamu gerekse özel bankaların ücret teorilerinin etkinliği ölçülmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede Sivas İl merkezi ve ilçelerinde yer alan kamu ve özel bankalarda çalışan 363 kişiye anket yapılmıştır. Veriler geri bildirimin daha yüksek olduğunu düşündüğümüz yüz yüze anket yöntem ile toplanarak SPSS21 paket programında, frekans, ki,-kare ve faktör analizlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar Etkin ücret teorisinin temel varsayımlarını destekleyici yönde elde edilmiştir. Sivas İlinde çalışan banka çalışanlarının çalıştıkları kurumda uygulanan ücret sisteminden memnun olmadıkları, adil ve yüksek ücretin çalışan motivasyonu ve verimliliğiyle ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca banka çalışanları, uygulanacak etkin ücret teorisi ile birlikte fiziksel rahatlıkların artacağına, bireylerin beslenmelerine etki edeceğine dolayısıyla işten çıkma ve kaytarmaların azalacağına inanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, all small, medium and large enterprises continue to operate under the influence of many dynamics. Today, one of the most important factors for the survival of enterprises is the commitment of employees to the organization. Wage is one of the main supporters of organizational commitment. In the business, the most important role of wage which is one of the most important motives of employee motivation is to motivate the employee and to increase organizational commitment. In this study, in order to shed light on the discussions about what the most appropriate wage policies should be for our country, a Keynesian approach, 'Efficiency Wage Theory' will be analyzed by evaluating wage policies implemented in Turkey. In the first chapter of our study consisting of two chapters the definition of wage, the elements of wage, the factors constructing wage, the policies and types of wage are disclosed, and the theories of wage and the system of wage in Turkey are evaluated. In the second chapter, one of the basic elements of financial system in banking sector, the Efficiency of Wage Theory is measured through the public and private banks in Sivas. In this context, 363 people working in public and private banks in Sivas city centre and within the districts of the city were applied a questionnaire. Data were collected by face-to-face survey method which has higher feedback and were subjected to the frequency, chi-square test and factor analyses in SPSS 2.1 package program. The obtained results seem to correspond to the basic assumptions of the Efficiency Wage Theory. It is observed that the bank employees working in Sivas Province dissatisfy with the wage system applied in the corporations, and it is determined that fair and high wages are related to the motivation and productivity of employees. Moreover, the bank employees believe that through the application of Efficiency Wage Theory, their physical comfort will increase, and it will also positively affect the nourishment of individuals, and thus this will decrease the layoffs and releases.