Tüketim kültürünün Türk sinemasına etkilerinin Recep İvedik filmleri üzerinden incelenmesi
Investigation of the effects of consumer culture on Turkish cinema through Recep İvedik films
- Tez No: 606042
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE UÇAR İLBUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Tüketim Toplumu, Tüketim Kültürü, Sinema, Recep İvedik, Consumer Society, Consumer Culture, Cinema, Recep İvedik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tüketim, en genel ifade ile ihtiyaçların ve isteklerin karşılanması olarak tanımlanabilir. Bir insanın ya da canlının varlığını sürdürebilmesi, ihtiyaçlarını karşılamasına bağlıdır. Bu açıdan ele alındığı zaman, tüketim olgusunun tarihini ilk canlının ortaya çıktığı döneme kadar götürmek mümkündür. Tarihi bu kadar eskilere dayanan tüketim kavramı, zaman içerisinde toplumlarda yaşanan gelişmelerden ve değişimlerden etkilenmiş; farklı dönemlerde farklı biçimlerde yorumlanmış ve kullanılmıştır. Tüketim, geleneksel toplumlarda temel ihtiyaçların karşılanması olarak algılanmıştır, ancak yirminci yüzyıla gelindiğinde tüketim ediminin toplumlar açısından merkezî bir yer işgal etmeye başladığı ifade edilebilir. Tüketimde yaşanan bu değişimin bir sonucu olarak bu dönemde var olan toplumları ifade etmek için 'tüketim toplumu' kavramı kullanılmıştır. Türkiye açısından tüketim toplumuna geçiş süreci, özellikle 1980'lerde benimsenen neoliberal politikalar vasıtasıyla olmuştur. Benimsenen politikaların halka aktarılmasında kitle iletişim araçlarının önemli bir payı vardır. 1990'larda televizyonun toplum içinde yaygınlaşması ve açılan özel kanallar ile modern tüketim alışkanlıklarının Türk toplumunda yayılımı hızlanmıştır. Türkiye'de yaşanan bu süreci, tüketim toplumuna geçiş olarak ifade etmek mümkündür. Toplumla ilişkisi bakımından hem etkileyen hem de etkilenen konumda bulunun Türk sinemasının da tüketim toplumuna geçiş sürecinden etkilendiği söylenebilir. İzleyici sayısı bakımından yüksek oranlara sahip Recep İvedik film serisinde gerek dağıtım, reklam gibi alanlarda gerekse filmlerde işlenen konu bakımından modern tüketim anlayışı kendini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Consumption can be defined as meet the needs and demands in the most general expression. The existence of human and other creatures depend on its needs meet. From this point of view, it is possible to, the history of the phenomenon of consumption can be taken back to the period of the first creatures. The concept of consumption based on such old times has been influenced by the developments and changes experienced in societies over time, and also, used and interpreted in different ways in different periods. Consumption is perceived as meeting basic needs in traditional societies, however, it can be said that consumption started to occupy a central place for societies in the twentieth century. As a result of the change in consumption, 'consumer society' was used to express the societies during this period. The process the transition to the 'consumer society' from the point of Turkey, it has been adopted through neoliberal policies, particularly in the 1980s. The mass communication tools have an important role in transferring to the public of adopted policies. In the 1990s, modern consumption habits were accelerated in the Turkish Community with the expansion of television and opened private TV channels. It is possible to explain as the transition to consumption community, this experienced process in Turkey. It can be said that Turkish cinema, which is both influenced and affected by its relationship with society, is influenced by the transition period to the consumption society. Recep İvedik film series, which has high rates in terms of the number of viewers, it shows itself in terms of the concept of modern consumption with respect distribution, advertising and the subject of films.