Tüketen toplumlardan tükenen bireylere 2010 sonrası Türk sinemasında gösterişçi tüketim
From consuming societies to exhausted individuals: Conspicuous consumption in Turkish cinema after 2010
- Tez No: 953109
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Potlaç Kültür, Gösterişçi Tüketim, Türk Sineması, Potlatch Culture, Conspicuous Consumption, Turkish Cinema
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Tek tanrılı dinler öncesi dönemden gelen ve uzun süre yeryüzünde egemen bir yaşam biçimi olarak kabul edilen potlaç kültür, vermek almak ve alınanın karşılığını daha fazlası ile iade etmek kavramlarını içermektedir. Potlaç kültür ne kadar çok verilirse, verene o oranda prestij ve itibar kazandıran yapısıyla günümüz gösterişçi tüketimin temelini oluşturmaktadır. Çalışma, ilkel toplumlarda potlaç kavramı üzerinden anılabilecek toplumsal yapıyı belirleyen tüketim ediminin, Türkiye'nin değişen tüketim anlayışı üzerinde varlığını devam ettirdiği varsayımı üzerine temellenmektedir. Bu varsayımla 2010-2020 yılları arasında artan gösterişçi tüketim kültürünün Türk Sinemasına yansımalarını, Torstein Veblen'in“Aylak Sınıfın Teorisi”adlı eserinde yer alan ayrıca potlaç kültür örüntülerine karşılık gelen tüketim pratikleri üzerinden bakılacak olup, filmlerdeki karakterlerin“statü gösterme biçimleri”,“rekabet amaçlı tüketimleri”,“prestij ve itibar amaçlı israfın”nasıl gerçekleştiği bu kavramlar etrafında tespit edilmeye çalışılacaktır. Bu amaçla yola çıkılan çalışma, nitel araştırma modeline uygun olarak ilerlemiş olup, araştırma verileri literatür taraması yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmada incelenen filmler, potlaç kültürde söz konusu olan yargıları içerenler arasından amaçlı örneklem yöntemi ile çalışmaya dâhil edilmiştir. Bu incelemede karakterlerin neler tükettikleri, nasıl tükettikleri, nerede tükettikleri ve ne için tükettikleri karşılaştırmalı bir biçimde ortaya konulacaktır. Çalışma kapsamına alınan filmler üzerinden Roland Barthes'in göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılacaktır. Bu çalışmanın, Türkiye'ye ayna tutması nedeniyle tüketim kültürü ve sinema ile ilgilenen akademisyen ve araştırmacılar için önemli bir kaynak oluşturacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Potlatch culture, which comes from the period before monotheistic religions and has long been accepted as a dominant way of life on earth, includes the concepts of giving and receiving and returning what is received with more. Potlatch culture forms the basis of today's ostentatious consumption with its structure that brings prestige and reputation to the giver the more it is given. The study is based on the assumption that the act of consumption, which determines the social structure that can be referred to through the concept of potlatch in primitive societies, continues to exist on Turkey's changing understanding of consumption. With this assumption, the reflections of the increasing ostentatious consumption culture on Turkish Cinema between 2010-2020 will be examined through the consumption practices that correspond to the potlatch culture patterns in Torstein Veblen's 'Theory of the Idle Class', and it will be tried to determine how the characters in the films show status, 'consumption for competition purposes', 'waste for prestige and reputation' are realised around these concepts. The study, which was set out for this purpose, proceeded in accordance with the qualitative research model, and the research data were obtained through literature review method. The films analysed in the study were included in the study with the purposeful sampling method among those containing the judgements in question in the potlatch culture. In this analysis, what the characters consume, how they consume, where they consume and what they consume for will be revealed in a comparative manner. Roland Barthes' semiotic analysis method will be used through the films included in the study. This study is expected to be an important source for academics and researchers interested in consumption culture and cinema since it holds a mirror to Turkey.