A study to explore EFL teachers' involvement in 21st Century skills and artificial intelligence
İngilizce öğretmenlerinin 21. Yüzyıl becerileri ve yapay zeka süreçlerine katılımını araştırmaya yönelik bir çalışma
- Tez No: 948866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNERCAN DÖNÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Becerileri, Yapay Zeka, Yetişkin Eğitimi, İngilizce Öğretimi, 21st century skills, Artificial Intelligence, Andragogy, ELT
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
21. yüzyılda eğitimde, özellikle de İngilizce öğretim alanında sürekli olarak gelişmeler olmaktadır. Eleştirel düşünme, işbirliği, iletişim, yaratıcılık ve yenilikçilik, öz yönlendirme ve teknolojiyi öğrenme aracı olarak kullanma gibi bazı beceriler öne çıkmaktadır. Bu beceriler, öğrencilere modern dünyadaki zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı oldukları için önemlidir. Benzer şekilde, yapay zeka da eğitimin önemli bir parçası haline gelmiştir. Yapay zeka sayesinde hem öğretim için hem de öğretmenlerin mesleki gelişimi için yeni yöntemler ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı üç bölümde tanımlanabilir: (1) Öğretmenlerin, öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini geliştirme konusunda uygulamalarını ve algılarını incelemek; (2) Dil öğretimi derslerinde bu becerileri geliştirmek amacıyla yapay zekanın nasıl kullanılacağına dair öğretmenlerin görüşlerini araştırmak; (3) Andragoji ilkeleri temel alınarak, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinde yapay zekanın rolünü nasıl algıladıklarını ortaya çıkarmak. Nitel ve nicel yöntemlerinin birlikte kullanımı çalışmaya kapsamlı sonuçlar sağlayacağı için karma yöntemli vaka çalışması tercih edilmiştir. Aynı zamanda, Türkiye'nin Mersin ilinde çalışan 50 İngilizce öğretmeni çalışmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. 21. Yüzyıl Becerilerinin Öğretimi ve Öğrenimi Anketi'nin yanı sıra katılımcılara açık uçlu sorular verilmiştir. Ek olarak, 6 katılımcı ile odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler SPSS programıyla analiz edilirken, nitel veriler tematik içerik analizi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerini öğretebildiklerini kabul etmelerine karşın, eleştirel düşünme ve öz yönelim gibi bazı becerileri ihmal ettiklerini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca öğretmenlerin yapay zekayı sınıflarında kullanımına istekli oldukları görülmektedir. Nitel sonuçlara göre, öğretmenler yapay zekanın bireyselleştirilmiş öğrenmeyi destekleyebileceği, kişiye özel öğrenme materyalleri sunabileceği ve her yerde-her zaman öğrenme ortamı sağlayabileceği konusunda ortak fikre sahiptirler. Ancak, öğretmenlerin yeterli eğitimle desteklenmesi de vurgulanmaktadır. Ek olarak yapay zeka araçları faydalı görülmektedir; çünkü bu araçlar kişisel gelişimi, esnek öğrenmeyi ve yaşam boyu öğrenmeyi desteklemektedir. Bunlar yetişkin eğitim ilkeleriyle örtüşmektedir. Ancak, mesleki gelişimlerini başarmak için öğretmenler uygun eğitim programlarıyla desteklenmelidir. Özetle, bu çalışma, İngilizce öğretimi alanına çeşitli katkılar sunmaktadır, çünkü 21. Yüzyıl becerilerini, yapay zekayı ve İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini birlikte ele almıştır. Özellikle öğretmenlerin bu unsurları kullanmaya teşvik etmek için hizmet içi öğretmen eğitimine dikkat çekilmektedir. Ayrıca, bu çalışma, müfredat hazırlayıcıları, paydaşlar ve öğretmen yetiştiricileri için bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, education has been constantly evolving, especially in the field of English Language Teaching. There are some significant skills that stand out such as critical thinking, collaboration, communication, creativity and innovation, self-direction and using technology as a tool for learning. These skills are vital as they help students to overcome the challenges in the modern world. Likewise, Artificial Intelligence (AI) has become a vital part of education. Thanks to AI, new methods to teach and to support teachers' professional development have emerged. The aim of this study can be defined under three sections: (1) to investigate teachers' practice and perception to foster students' 21st century skills; (2) to explore their views on how to use AI to improve the skill in language teaching classrooms; (3) to reveal how teachers perceive the role of AI for their professional development, based on the principles of andragogy. In order to accomplish the aim of the study, a mixed-method case study design was adopted on the grounds that the employment of qualitative and quantitative analysis can provide comprehensive results for the study. Also, 50 English teachers who work in Mersin, Türkiye were the participants of the study. In addition to utilizing 21st Century Skills Teaching and Learning Survey, the participants were given open-ended questions. Also, the focus-group interview was conducted with 6 participants. While SPSS was used to analyse the quantitative data, thematic content analysis was utilized for the qualitative ones. The results reveal that whereas teachers agree they are able to teach 21st century skills, they can ignore some skills such as critical thinking and self-direction. In addition, teachers are willing to utilize AI tools in their lessons. On the basis of qualitative results, teachers agree that AI can support personalized learning by providing customized learning materials, and opportunities to learn anywhere and anytime. However, teachers need to be supported with sufficient training. Additionally, teachers agree that AI tools can support them as it provides personal growth, flexible learning conditions and lifelong education. These are compatible with the principles of andragogy. Yet, teachers should be encouraged with suitable training to improve professional developments. This study has various contributions to ELT field, as it combined 21st century skills, AI and professional development of English teachers. In-service teacher education is highlighted to motivate teachers to utilize these components. Also, this study provides an insight for the curriculum preparation, stakeholders, and teacher trainers.