Toplumsal cinsiyet ve milliyetçilik bağlamında kadın
Women in the context of gender and nationalism
- Tez No: 606168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMURAN GÖKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, milliyetçilik, ulus, kadın, etnisite
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Milliyetçilik, ulus gibi konuları odak alan baskın teoriler cinsiyet ve toplumsal cinsiyet olgularını görmezden gelerek konu ile ilgisi yokmuş gibi hareket etmişlerdir. Fakat söz konusu alandaki eksiklikler ve görmezden gelmişlikler yapılan toplumsal cinsiyet çalışmaları tarafından giderilmeye çalışılarak kadınların ulus ve milliyetçilik projelerine söylem ve pratik olarak nasıl dâhil edildikleri tahlil edilmeye çalışılmıştır. Milliyetçi projelere bakıldığında hemen hemen hepsinin toplumsal cinsiyetçi kurgulara yaslandığını görmekteyiz. Bu alanda çalışma yapan kimi sosyal bilimciler bu yapıyı ve oluşumu tahlil etmeye çalışmakta, ulus ve devletlerin kurulmasında kadınların görmezden gelinişi ve arka plana atılışının temel dinamiklerini ve motivasyon kaynaklarını çözümlemeye çalışarak karşı duruş sergilemektedirler. Bu karşı duruşlar nedeniyle toplumsal grupların kadına yüklediği birçok toplumsal roller de tartışmaya açılmıştır. Milliyetçilik veya feminist odaklı çalışmalarda oldukça uzun bir süre ihmal edilen toplumsal cinsiyet ve milliyetçilik ilişkisine dair kimi disiplinlerde ortaya atılan ve halen sürdürülen tartışmalar üzerinden, söz konusu ilişkinin çözümlenmesi ve yapılan çalışmaların sonuçlarından hareketle bu çalışma yapılmıştır. Çalışmada, milliyetçilik ve toplumsal cinsiyete dair kavramlar ve yapılan çalışmalar ele alınarak incelenmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda, ilk olarak toplumsal cinsiyet kavramı, ardından milliyetçilik kavramı ve alt başlıkları çözümlenmeye çalışılacak ve milliyetçiliğe dair teoriler üzerinden toplumsal cinsiyet olgusu milli ve ulus bağlamında ele alınacaktır. Türk milliyetçiliğine ilişkin tahlillerde uzun bir zaman geri plana atılan kadınların, milliyetçilik ve ulusun inşa aşamalarındaki rolleri ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The dominant theories focusing on topics such as nationalism, nation acted as they ignore gender and gender phenomena. However, gender studies examines how women are included in the discourse and practice in the national and nationalist projects by analyzing the deficiencies and ignorance in this area. Once considered from nationalist view, it has seen that they are structured on gender matters. Certain social scientists working in this area have been trying to analyze the structure and the formation and they expressed anti-thesis by analyzing the essential dynamics along with motivation sources of women ignorance in the establishment of nations and nation states. On the grounds of afore- mentioned conflicting views, social roles of women (that are attributed by nationalist and ethnic groups) have been brought into question. This study is based on the analysis of gender and nationalism relationship over the results of the nationalistic or feminist focused studies and the current debates in some disciplines that neglect this relation for a long time. In this study, the concepts and studies pertinent to nationalism and gender will be examined. Concordantly, the concept of gender, afterwards nationalism and its sub-heading concepts will be revealed together with the analysis of gender fact in a national and nation context through theories of nationalism. With regards to inquiries on Turkish nationalism, the role of women, who remained in the background for a long time, will be examining through the stages of nationalism and nation-building. keyword: gender, nationalism, nation, women, ethnicity