Leptomastıx dactylop II Howard (Hymenoptera: Encrytidae)'nin asma Unlubitiplanococcus ficus (Signoret) (Hemiptera:Pseudococcıdae) üzerindeki bazıparazitleme ve biyolojik özellikleri
Some parasitism and biological properties of Leptomastixdactylopyi howard (Hymenoptera: Encrytiddae) on Vinemealybug planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera:Pseudocociddae
- Tez No: 606277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Leptomastix dactylopii, Planococcus ficus, biyolojik mücadele, yaşam çizelgesi, parazitizm oranı, Leptomastix dactylopii, Planococcus ficus, biological control, life table, parasitism rate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
LEPTOMASTIX DACTYLOPII HOWARD (HYMENOPTERA: ENCRYTIDAE)'NİN ASMA UNLUBİTİ PLANOCOCCUS FICUS (SIGNORET) (HEMIPTERA: PSEUDOCOCCIDAE) ÜZERİNDEKİ BAZI PARAZİTLEME VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Feyza Nur DERYA Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2019 Danışman: Doç. Dr. Murat MUŞTU ÖZET Çalışmada, önemli unlubit parazitoitlerinden biri olan Leptomastix dactylopii Howard (Hymenoptera: Encrytidae)'nin, bağların önemli zararlılarından biri olan Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae)'un farklı dönemleri üzerindeki bazı parazitleme ve biyolojik özellikleri araştırılmıştır. Parazitleme özellikleri denemeleri 25 ± 1 ºC sıcaklık, %60 ± 10 nem ve 16:8 (aydınlık/karanlık) koşullarındaki iklim kabinlerinde yürütülmüştür. Parazitoitin unlubitin I. ve II. nimf dönemini parazitlemediği, konukçu olarak unlubitin ergin dönemini III. nimf dönemine tercih ettiği tespit edilmiştir. L. dactylopii'nin bazı biyolojik özellikleri 25 ± 1 ºC, % 60 ± 10 nem ve 16:8 (aydınlık/karanlık) koşullarında çalışılmıştır. Bu koşullarda gelişmesini tamamlayabildiği ve üreyebildiği saptanmıştır. L. dactylopii'nin dişi ve erkek ergin öncesi gelişme süreleri sırasıyla 18,80 gün ve 18,00 gün olarak belirlenmiştir. Dişi ve erkek ömrünün sırasıyla 22,07 gün ve 19,80 gün olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre parazitoitin yaşam çizelgesi oluşturulmuştur. L. dactylopii'nin kalıtsal üreme yeteneği (r = 0,1527 gün-1) , üreme gücü sınırı (λ =1,1650 gün-1) net üreme gücü (R0 =46,0667 yavru) ve ortalama döl süresi (T0 = 25,0830 gün) olarak belirlenmiştir. L. dactylopii'nin net parazitizm oranı net üreme gücüne paralel olarak (C0 = 46,0667 birey) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SOME PARASITISM AND BIOLOGICAL PROPERTIES OF LEPTOMASTIX DACTYLOPYI HOWARD (HYMENOPTERA: ENCRYTIDDAE) ON VINE MEALYBUG PLANOCOCCUS FICUS (SIGNORET) (HEMIPTERA: PSEUDOCOCIDDAE Feyza Nur DERYA Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, July 2019 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat MUŞTU ABSTRACT In the study, some parasitism and biological parameters of Leptomastix dactylopii Howard (Hymenoptera: Encrytidae), on Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae), one of the important pests of vineyards were investigated. The experiments of parasitism parameters were carry out in a climate-controlled cabinet at 25 ± 1°C, 60 ± 10% R.H, and 16:8 (light: dark). It was determined that the parasitoid did not parasitize I. and II. nymphal stages, and prefered adult to III. nymphal stage of the mealybug. Some biological parameters of L. dactylopii were studied at 25 ± 1°C 60 ± 10% R.H, and 16:8 (light: dark). The parasitoid could developed and produced in this conditions. The development period of female and male L. dactylopii were 18,80 d and 18,00 d respectively. Adult female and male longevity were determined as 22,07 d, and 19,8 d respectively. According to data obtained, life tables of the parasitoid were created. The intrinsic rate of increase as (r = 0,1527 d-1) ,the finite rate of increase as (λ = 1,1650 d-1), the net reproduction rate as (R0 = 46,0667 offspring) and the mean generation time as (T0 = 25,0830 d) of L. dactylopii were determined. The net parasitism rate of L. dactylopii were determined parallel to the net reproduction rate as (C0 = 46,0667 individual).