Psikoaktif maddeler ve sentetik kannabinoidler (bonzai)
Psychoactive substances and synthetic cannabinoids (bonzai)
  1. Tez No: 606297
  2. Yazar: KENAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Chemistry, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoaktif Madde, Sentetik Kannabinoid, Psychoactive Substance, Synthetic Cannabinoid
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Başlangıçta tedavi amaçlı kullanılan uyuşturucu veya uyarıcı maddeler, amacının dışında kullanılmaya başlanınca dünyanın olduğu gibi ülkemizin de genel bir sorunu haline gelmiştir. Uyuşturucu maddelere yönelik kararlılık ile mücadele devam ederken, bu işten nemalanan, uyuşturucu ticaretini kolay gelir kapısı olarak gören mihraklar boş durmamakta ve yasal kısıtlamaları olmayan yeni nesil uyuşturucu maddeler üretmekte ve piyasaya sürmektedir. Mesleğim gereği yaklaşık iki buçuk sene Erzurum Kriminal Polis Laboratuvarında, bir buçuk sene de Erzurum Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yaptım. Derleme olarak sunmuş olduğumuz bu çalışmada sokakta hangi tür uyuşturucuların yakalandığı ve bu yakalamalardan sonra laboratuvarda yapılan incelemeler ve alınan GC-MS çıktıları paylaşılmıştır. Ayrıca sokakta çalıştığım süre içerisinde yakalanan Sentetik Kannabinoid kullanıcıları ile yaptığım görüşmeler de paylaşılmıştır. Bu görüşmelerden de anlaşılıyor ki, bir şekilde uyuşturucu kullanmaya başlayanlar, zamanla içine düştüğü durumun farkına varmakta, yaptığının ne kadar yanlış olduğunu anlamakta fakat bu durumdan kurtulmak istese de kurtulamamaktadır. Özellikle sentetik uyuşturucu (esrar hariç diğer tüm uyuşturucular) kullanıcılarının bağımlılıktan kurtulabilmesi için tıbbi yardım alması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Drugs or stimulants that were initially used for therapeutic purposes have become a general problem in our country as well as in the world when they are used out of purpose. While the struggle against drug-related determination continues, the outbreaks of this drug, which sees drug trade as an easy gate of income, do not remain idle and produce and launch new generation drugs without legal restrictions. Due to my profession, I worked in Erzurum Criminal Police Laboratory for two and a half years and in Erzurum Narcotics Crime Branch for a year and a half. In this study, which we presented as a review, the types of drugs caught in the street and the laboratory examinations after these seizures and GC-MS outputs were shared. I also shared my interviews with Synthetic Cannabinoid users who were caught during my work on the street. It is understood from these interviews that in a way, those who start to use drugs realize the situation in time, understand how wrong it is but do not get rid of it. In particular, users of synthetic drugs (all drugs other than cannabis) need medical assistance to avoid addiction.