Keşifsel satın alma davranışı eğiliminin çevrimiçi satın alma niyetine etkisi
Effect of exploratory buying behaviour tendency on online purchase intentiion
  1. Tez No: 606407
  2. Yazar: DİDEM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL İNAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, optimum uyarılma seviyesi, keşifsel bilgi arama, keşifsel ürün edinim eğilimi, çevrimiçi satın alma niyeti, Personality traits, optimum stimulation level, exploratory information seeking, exploratory product acquisition tendency, online purchase intention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Geleneksel ticari iletişim ortamlarından önemli şekillerde ayrılan internet aracılığı ile alışveriş benzersiz özelliklere sahiptir. İnternet pazarlama etkinlikleri için temelde farklı bir ortam sunduğu için, geleneksel pazarlama etkinlikleri internet ortamında farklılaşmaktadır.Bireysel olarak tüketici rolündeki kişiyi, kişilik özelliklerini anlamak, tüketici davranışlarının incelenmesinde en önemli konulardan biridir. Tüketicilerin en geniş anlamıyla hedef belirleyici olmaları nedeniyle özellikle pazarlama faaliyetlerinde başarılı olmak isteyen firmalar açısından kişilerin farklı kişilik özelliklerine göre bir mal veya hizmeti satın almak için uyarılma seviyeleri farklılık gösterecektir. Kişilerde oluşan bu uyarılma onların keşifsel bilgi arama ve keşifsel ürün edinimlerine de yansıyacaktır.Bu durumda firmaların (merak uyandırmak, çeşitlilik ve yenilikler sunmak gibi) kişilerin keşif yolu ile satın alma girişiminde bulunmalarını sağlamaları gerekmektedir. Bu çalışmada çevrimiçi alışveriş süreçlerinde tüketicilerin kişilik özelliklerinden hareketle uyarılma seviyelerinde oluşan farklılar neticesinde keşifsel satın alma eğilimlerindeki faktörlerin çevrimiçi satın alma niyetlerini nasıl etkilediğini belirlemek amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasının sonucunda; farklı kişilik özelliklerine sahip bireylerin uyarılma seviyelerinde farklılıklar olduğu ve özellikle merak, çeşitlilik, risk alma ve yenilik ile uyarılan kişilerin keşifsel satın alma davranışları eğiliminde bulunduğu ve bu bileşenlerin çevrimiçi satın alma niyeti üzerinde etkileri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Shopping through the internet, which differs in significant ways from traditional commercial communication environments, has unique features. Traditional marketing activities are differentiated in the internet environment, as it offers a fundamentally different environment for internet marketing activities. Understanding the individual and the personality characteristics of the individual in the role of consumer is one of the most important issues in the study of consumer behavior. Since consumers are the target determinants in the broadest sense, the level of arousal of individuals to purchase a good or service will vary according to different personality characteristics, especially for companies who wants to be successful in marketing activities. This arousal in individuals will also be reflected to their exploratory information seeking and exploratory product acquisitions. In this case, companies (such as arousing curiosity, offering diversity and innovations) are required to enable individuals to make purchases through exploration.In this study, it is aimed to determine how the factors in exploratory purchasing tendencies affect online purchasing intentions as a result of the differences in the levels of arousal of consumers based on personality traits in online shopping processes. As a result of this thesis; it was found that there are differences in the levels of arousal of individuals with different personality traits, and that individuals who are stimulated by curiosity, diversity, risk-taking and innovation tend to have exploratory buying behaviors, and these components have an impact on online purchase intention.