Ahmed Yesevî'nin Dîvân-ı Hikmet'inde mürşid kavramı
The thought of Murshid (Guide) in Dıvan-e Hikma by Ahmad Yasawi
  1. Tez No: 606419
  2. Yazar: NURGÜL KAYNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed Yesevî, Dîvan-ı Hikmet, rehber, klavuz, mürşid, eğitim, Ahmad Yasawi, Divan-e Hikma, leader, guide, murshid education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tasavvuf insanı manevi olarak geliştiren, onu nefsî arzularının peşine düşmekten kurtaracak reçeteler sunan bir ilim dalı ve bir gelenektir. Bu yolda hataya düşmeden ilerlemek için kâmil bir mürşide ihtiyaç bulunmaktadır. Mutasavvıfların birçoğu da bu konuda aynı fikri beyan etmişlerdir. Ahmed Yesevî de bu mutasavvıflar arasındadır ve mürşidin gerekliliği, mürşidin mürid hayatındaki yeri ve müride etkileri konusunda hikmetlerinde bizlere hitaplarda bulunmuş, rehberlik etmiştir. Mürşid, müridin manevi yolculuğunda ona rehberlik eden, onun göz aydınlığını sağlayan kişidir. Ahmed Yesevî ise Dîvân-ı Hikmet'inde mürşidin vasıflarını hikmetlerinde sıralarken şeraite bağlı, müridine güzel huy ve sevgiyle yaklaşan, bulunduğu konumla böbürlenmeyen, müridinin her halinden haberdar olup ona göre bir eğitim veren rehber olarak değinir. Nefsi arındırmak için girişilen çabada nefsi öldürmeyi tavsiye ederken bunun bir mürşid aracılığı ile olabileceğini dile getirir. Bu konu da müride de çok iş düştüğünü anlayabiliriz, mürid her halini mürşidine anlatmalı, ona tazim ve hürmette kusur etmemeli, duasına mazhar olmaya çalışmalı, mürşidinin sunduğu aşk meyinden içmeli kısaca tam bir teslimiyetle mürşidine teslim olmalıdır. Ahmed Yesevî'ye göre, kendi hikmetleri marifetullaha ulaşmaya çalışanları sarhoş edecek derecede etkili bir pîrdir. Bu nedenle hikmetlerinin, manevi tekâmülü talep edenlere etkili bir mürşid olabileceğinden bahsetmiştir.
Özet (Çeviri)
Sufism is a kind of knowledge that develops man spiritually and offers prescriptions to save his soul from pursuing his desires. Murshid is extremely important person for sufism. So that the need for a perfect Murshid. Many of the Sufis have expressed their opinions on this issue. Ahmad Yasawi is also one of these sufi, He expressed his views on the concepts of Murshid and Murid in Divan-e Hikma. In this study, Ahmad Yasawi's thoughts about Murshid and Murid were examined. In the introduction part of our study, we shortly writed about Ahmad Yasawi's life. In addition, we have explained the terminology of concepts such as tariqat, Murshid and Murid. İn the first chapter, we tried to understand the meaning of Murshid in Ahmed Yasawi's world of thought. In the second part, we examined the necessity of Murshid and the effects of Murshid on Murid according to Divan-e Hikma.