1919-1923 yılları arasında gazete ve dergilerde çıkan roman değerlendirmeleri üzerine bir inceleme
An examination of novel reviews published in newspapers and periodicals between the years 1919-1923
- Tez No: 606436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Meşrutiyet, Edebî Tenkit, Teori, Roman, Türk romanı, Yabancı romanlar, Gazete, Dergi, National Struggle, First Constitutional Era, Literary Criticism, Theory, Novel, Turkish Novel, Foreign Novels, Newspaper, Periodical
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Bu çalışmada 1919-1923 yılları arasını kapsayan Mili Mücadele ve Mütareke dönemlerinde, gazete ve dergilerde tenkit türüne dair teorik yazılar ile yerli ve yabancı romanlara yönelik eleştirel yazılar incelenmiştir. Roman tenkidini şekillendiren esaslar araştırılmıştır. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde tenkidi edebî tür olarak inceleyen yazılara yer verilmiş; incelenen dönemde tenkidin tanımına, amacına, hangi usullere göre yapılması gerektiğine ve sorunlarına yönelik görüşler ortaya koyulmuştur. İkinci bölümde Türk romanı ve romancılarına, üçüncü bölümde ise yabancı roman ve romancılara yönelik değerlendirmeler incelenmiştir. Sonuç'ta ise münekkitlerin değerlendirdikleri romanlara ağırlıklı olarak hangi açılardan yaklaştıkları, eleştiri nesnesi olarak neleri söz konusu ettikleri kısaca belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, theoretical writings on criticism as a genre and criticism practices on local and foreign novels in newspapers and periodicals during the National Struggle and Armistice years which lasted from 1919 to 1923 were analyzed. The basic principles forming the novel critic were researched. The first chapter of the dissertation, which consists of three chapters, includes writings studying criticism as a literary genre in addition to the introduction of opinions on the definition of criticism, its purpose, its methods and complications in the aforementioned period. Reviews on Turkish novels and novelists and the reviews on foreign novels and novelists by critics were analyzed in the second and third chapters respectively. In the conclusion part, the main approaches with which the critics evaluated the novels and what they referred to as the object of criticism were stated briefly.