Bor katkılı elmas elektrot kullanarak progesteron hormonunun elektroanalitik incelenmesi
Electroanalytical determination of progesterone hormone using boron-doped diamond electrode
- Tez No: 606491
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Katodik ön işlem, Bor-katkılı elmas elektrot, Kare-dalga voltametrisi, Progesteron, serum, Cathodic pretreatment, Progesterone, Boron-doped diamond electrode, Square-wave voltammetry, blood serum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışmasında, Progesteron hormonu Bor katkılı elmas(BDD) elektrot yüzeyinde elektrokimyasal özellikleri, kuvvetli asidik ortamda (HClO4 ve H2SO4) incelenmiştir. Katodik olarak ön-işlem görmüş BDD elektrot ile hızlı, duyarlı, seçici ve basit bir elektroanalitik yöntem geliştirilmiştir. Kare dalga sıyırma tekniği kullanarak progesteron hormonunun miktar tayinini 0.5 M HClO4 destek elektrolit çözeltisinde +1.51 V (vs. Ag/AgCl) gerilim değerinde (+0.1 V gerilimde 120 s biriktirme sonrası) 0.1-7.1 μM derişim aralığında geniş bir analitik çalışma aralığı elde edilmiştir. Gözlenebilirlik sınırı 0.012 µM (3.77 µg L-1) olup; 3.1 µM (n=11) derişim değeri için bağıl standart sapma değeri (RSD), %4.87 olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen voltametrik yöntem ilaç ve kan serum numunelere başarılı bir şekilde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, electrochemical properties of Progesterone hormone Boron doped diamond (BDD) on electrode surface were investigated in strongly acidic environment (HClO4 and H2SO4). A fast, sensitive, selective and simple electroanalytical method was developed for cathodically pre-treated BDD electrodes. A good linear analytical curve in the concentration range of 10 μM to 100 μM at a voltage value of +1.51 V (vs. Ag / AgCl) (after 120 s deposition at +0.1 V voltage) in 0.5 M HClO4 using the square wave stripping technique for the quantification of progesterone hormone obtained. The observability limit is 0.012 µM(3.77 µg L-1); The relative standard deviation value (RSD) for the concentration of 3.1 µM (n = 11) was calculated to be 4.87%. In addition, the developed voltammetric method has been successfully applied to drug and blood serum.