Boxford B250 model iki eksenli CNC torna tezgahında eksen kontrolünün modellenmesi ve bilgisayar ile kontrolü
Boxford B250 model two axis CNC lathe machine axis control modeling and computer control
- Tez No: 606496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ AKMERMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CNC, Torna Tezgahı, Ekonomi, Teknoloji, CNC, Turning Lathe, Economy, Technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
BOXFORD B250 MODEL İKİ EKSENLİ CNC TORNA TEZGAHINDA EKSEN KONTROLÜNÜN MODELLENMESİ VE BİLGİSAYAR İLE KONTROLÜ Mehmet BAŞBİLEN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2019 Danışman: Dr. Öğretim Üyesi Sami AKMERMER ÖZET Bu çalışmada Üniversitemizde bulunan 1990 model analog kontrollü 2 eksenli Boxford B250i Model CNC torna tezgahında Mach-3 kontrol kartı kullanılmak suretiyle Mach-3 ara yüz programıyla tüm tahrik motorlarının kontrolü dijital hale getirilerek günümüz teknolojisine uygun hale getirilerek imalatın daha hassas ve esnek olması sağlanmıştır. Günümüzde CNC teknolojisi evlerdeki hobi amaçlı atölyelere kadar inmiş durumdadır. Yapılan bu çalışma ile CNC tezgahların modernizasyonu ile teknolojik farklılıkların kolaylıkla giderilerek daha esnek ve hassas hale getirilebilecektir. Bu sayede daha eski tezgahların kontrol mekanizma ve sistemlerinin modernizasyonu ile günümüz teknolojisine yakın düzeyde işlem yapma kabiliyetine sahip olabilecekleri, bu sayede üniversite laboratuarları ve küçük işletmelerde kullanılan ve teknolojisi daha eski tezgahların modernizasyonunun ekonomiye ciddi anlamda katkı sunabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
BOXFORD B250 MODEL TWO AXIS CNC LATHE MACHINE AXIS CONTROL MODELING AND COMPUTER CONTROL Mehmet BAŞBİLEN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, November 2019 Supervisor: Dr. Sami AKMERER ABSTRACT In this study, by using Mach-3 control card on the Boxford B250i Model CNC lathe with analogue control 2 axis in our University, the control of all the drive motors has been digitized by Mach-3 interface program and the production has been made more sensitive and flexible. Today, CNC technology has come down to hobby shops in homes. With this study, the modernization of CNC machines can be made more flexible and precise by eliminating technological differences easily. In this way, it has been shown that the modernization of the control mechanisms and systems of older looms can have the ability to operate at a level close to today's technology, and thus the modernization of older looms which are used in university laboratories and small enterprises can contribute significantly to the economy.