Muhasebe bilgi kalitesinin firma performansı ve firma değeri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of accounting information quality on firm performance and firm value
  1. Tez No: 606531
  2. Yazar: ELÇİN DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZZEM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgi Kalitesi, Firma Performansı, Firma Değeri, Accounting Information Quality, Firm Performance, Firm Value
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Muhasebe bilgilerinin yer aldığı finansal tablolar; yöneticiler, yatırımcılar ve/veya borç verenlerin ekonomik karar sürecinde kullandıkları temel bilgi kaynağıdır. Bu sebeple firma sahip ve yöneticileri tarafından kendi çıkarları doğrultusunda yapılan müdahaleler, firmanın finansal tablolarını etkileyebilmektedir. Bu durumun sonucunda, kuşkusuz muhasebe bilgi kalitesi de etkilenmektedir. Bu noktadan hareketle, bu çalışmanın amacı muhasebe bilgi kalitesinin firma performansı ve firma değeri üzerinde etkisi olup olmadığının tespit edilmesi olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, 2005-2017 yılları arasında Borsa İstanbul'da kesintisiz işlem gören 111 imalat firma verisi kullanılmıştır. Çalışmanın veri seti panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Analiz sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, teorik beklentilere uygun sonuçlara ulaşıldığı görülmektedir. Elde edilen bulgulara göre, muhasebe bilgi kalitesi göstergelerinin firma performansı ve firma değeri göstergeleri üzerinde genel olarak anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca firma performansı ve firma değeri göstergeleri, muhasebe bilgi kalitesi ölçütlerinden olan kâr sürekliliği ve kârın öngörülebilirliği kriterlerine göre incelenmiştir. Elde edilen bulgular, kâr sürekliliği ve kârın öngörülebilirliğinin firma performansı ve firma değeri üzerinde bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The financial statements with accounting information are the main source of information used by managers, investors and/or lenders in the economic decision making process. For this reason, firm owners and managers may influence the financial statement of the firm in line with their benefits. As a result of this situation, the quality of accounting information is undoubtedly affected. From this point of view, the purpose of this study is to determine whether the quality of accounting information has an impact on firm performance and firm value. For this purpose, the study includes data of 111 firms which operate in Borsa Istanbul Manifacturing Sector for 2005-2017. The data set of the study was examined by panel data analysis method. When the analysis results are evaluated in general, it is seen that the results that are in line with the theoretical expectations are reached. According to the findings, it has been found that the accounting information quality indicators generally have a significant effect on firm performance and firm value indicators. In addition, firm performance and firm value is analyzed according to the earnings persistence and earnings predictability, which are the measure of accounting information quality. Findings show that earnings persistence and earnings predictability have an effect on firm performance and firm value.