Hz. Yakub örnekliğinde sabır ve tevekkül
Patience and trust in the example of Prophet Jacob.
- Tez No: 606548
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ASİYE ŞENAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yusuf suresi, Hz. Yakub, Sabır, Tevekkül, Günümüz insanı, Surah Joseph, Prophet Jacob, Patience, Trust, Today's human being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sabır ve tevekkül iki önemli Kur' ani kavramdır. Kur'an'da pek çok ayette çeşitli kişi ve olaylar bağlamında zikredilen sabır ve tevekkül kavramları, Hz. Yakub örneğiyle önemli bir noktaya taşınmıştır. Hz. Yakub örnekliğinde sabır ve tevekkül tezimizin ana konusudur. Çalışmamızın temel amacı, Hz. Yakub'un hayatından detaylar içeren Yusuf suresi özelinde, onun sabır ve tevekkül anlayışının incelenmesidir. Ayrıca konuyu sadece kendi kuramsal boyutunda bırakmayıp sabır ve tevekkül konusunda bir türlü dengeyi tutturamayan ve ifrat-tefrit noktalarında gidip gelen günümüz insanına Hz. Yakub 'un hayat tecrübesinin ne tür bir katkıda bulunabileceğinin araştırılmasıdır. Araştırmada yöntem olarak Kur'an verileri ele alınıp değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu konuda klasik tefsir metinlerinden yararlanılmıştır. Hz. Yakub'un sabır ve tevekkül anlayışının günümüz insanıyla ilişkili olabilecek yönleri araştırılırken psikoloji biliminin verilerinden de faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, Hz. Yakub'un sabır ve tevekkülünün Kur'an'ın diğer ayetlerinde anlatılan sabır ve tevekkül örnekleriyle asla çelişmediği aksine onları destekleyen ve güncel yaşam içerisinde örneklendiren bir nitelikte olduğu anlaşılmıştır. Hz. Yakub'un sabrının sonuç odaklı aktif bir sabır olduğu tespit edilmiştir. Hz. Yakub'un sabır ve tevekkül anlayışının peygamber olmayan insanların da hayatlarına tatbik edebileceği mükemmel bir örnek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Adviser: Prof. Dr. Fatma Asiye ŞENAT Patience and trust are two significant Qur'anic concepts. The concepts of patience and trust, mentioned in Qur'an in the context of various person and events, are moved an important point with the example of Prophet Jacob. Patience and trust in the example of Prophet Jacob is the main subject of our thesis. The main purpose of our study is to examine the understanding of patience and trust of Prophet Jacob specific to Surah Joseph containing details from Jacob's life. In addition, it is not only left in its theoretical dimension but searched what Jacob's life experience contributes to today's human being who is not able to maintain good balance in overdoing and understatement in no way and swings between them as well. In the research, the Qur'an data were considered and evaluated as a method. Classical Qur'an exegesis texts were used in this regard. While researching the aspects of Jacob's understanding of patience and trust, which are related to today's people, the data of the science of psychology were also utilized. As a result of the research, it was understood that patience and trust of Jacob never contradicted the examples of patience and trust in the other verses of the Qur'an. On the contrary, it was found to support and exemplify them in current life. Jacob's patience was ascertained to be an active patience with result-oriented. It was concluded that Jacob's understanding of patience and trust was an excellent example that non-prophets could apply to their lives.