Ön lisans çocuk gelişimi programlarında Bologna süreci üzerine akademisyen görüşlerinin incelenmesi
Investigation of academian opinions on Bologna proces in associate degree child development programs
  1. Tez No: 606560
  2. Yazar: ESRA KIZILIRMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ SEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bologna süreci, ön lisans, çocuk gelişimi, Türkiye yükseköğretim yeterlilik çerçevesi, Bologna process, associate degree, child development, frame work of Turkish higher education qualifications
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: 1999 yılında başlayan Bologna Süreci ülkelerin yükseköğretim sistemlerini daha cazip hale getirmeyi amaçlayan bir yapıdır. Bugün 48 üye ülkenin katılımı ile sürdürülen süreç 2018 yılı Bakanlar Konferansı'nda kısa dönem düzeylerin önemini vurgulayarak, bu düzeyin tüm üye ülkelerde tanınabilir ölçütler kazanmasını önermiştir.Bologna Süreci kapsamında lisans ve lisans üstü düzeylerde birçok çalışma yapılırken, ön lisans düzeyindeki çalışmalara az rastlanmaktadır. Bu araştırma, Türkiye'de ön lisans düzeyinde çocuk gelişimi programlarının Bologna Süreci kapsamında mevcut durumunun iç paydaşlardan akademisyenlerin görüşlerine göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma yöntemi betimsel taramadır. Araştırmanın evrenini ön lisans çocuk gelişimi programlarında görev yapan akademisyenler oluşturmaktadır. İnternet üzerinden elektronik postalarına ulaşılabilen 281 akademisyen araştırmanın ulaşılabilir evrenini temsil etmektedir. Araştırmada akademisyen görüşleri, araştırmacı tarafından ilgili uzman görüşleri alınarak oluşturulan“Bologna Süreci'nde Çocuk Gelişimi Programları Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan akademisyenlerin yaklaşık olarak yarısı Bologna Süreci ile ilgili resmi bir bilgilendirme çalışmasına katılmadığını belirtmiştir. Bilgilendirme süreci geçirmeyen akademisyenlerin, geçirenlere oranla daha olumsuz veya kararsız görüşe sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Görev süresi, cinsiyet ve meslek yüksekokulu türüne göre özellikle kalite boyutunda anlamlı bir farklılaşma ortaya çıkmaktadır.“Hareketlilik Boyutunda akademisyenler ”Katılmıyorum“ seçeneğini seçmişlerdir. ”Sosyal Boyut“ için kararsız veya olumsuz görüş seçilmektedir. Süreç ile igili genel görüşler, AKTS uygulamaları, ders bilgi paketleri ile ilgili ifadelerin yer aldığı ”Teknik Boyut" başlığında olumlu görüşler ön plana çıkmaktadır. Sonuç: Bologna Süreci uygulamaları ile ilgili Ön Lisans Çocuk Gelişimi Programlarının en zayıf olduğu alanların öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliği, kalite ve sosyal boyut olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Bologna Process is a framework starting in 1999, aiming at making the higher education systems of countries more attractive. Currently, the process sustained by the participation of 48 member countries suggested that short-term levels gain recognizable criteria in all member coutries by stressing the importance of these levels at the Ministerial Conference in 2018. While many studies have been carried out on undergraduate and graduate levels, the studies on associate degree are scare. In this study, it is aimed at investigating the current state of associate degree child development programs within the context of Bologna Process according to the opinions of academicians who are internal stakeholders. Method: The research method is descriptive scanning. The academians working at programs make up the environment of the research. 281 academians, to whose e-mail adresses could be accessed via internet represent the environment of the study. The opinions of the academicians are obtained by the reseacher using“Scale of Child Development Programs in Bologna Process”formed by taking the suggestions of the specialists on the field. Findings: Approximately half of the academians participated to the research stated that they hadn't attended to any official informative catch-up work. It appears that the academicians not attended to any informing procedure had more negative or undecided opinions about Bologna Process than the academicians attended to the procedure. According to working life, gender and the type of vocational college, there occurs a significationt difference especially in quality dimension. In“Mobility Dimension”, academicians chose the“disagree”option. Participants chose the“undecided”or“disagree”options in the“ Social Dimension”.Agreement opinions are observed under the title of“Technical Dimension”where statements about general opinions on Bologna Process, ECTS applicatioans and course information package take place. Results: It is determined that the weakest fields of Associate degree Child Development Programs related to Bologna Process are teaching staff and student mobility, quality and social dimensions.