Cubase müzik yazılım programı destekli piyano eşlik stillerinin keman öğretimi üzerindeki etkileri
The effects of piano accompaniment styles supported by cubase music software programme on violin teaching
- Tez No: 606588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKUT ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: eğitim, müzik eğitimi, müzik teknolojisi, keman eğitimi, teknoloji destekli müzik eğitimi, education, music education, music technology, violin education, technology supported music education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu araştırma, cubase müzik yazılım programı desteğiyle araştırmacı tarafından yazılan piyano eşlik stillerinin, Bilim ve Sanat Merkezi müzik bölümünde eğitim gören öğrenciler üzerindeki etkililiğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Deneysel yöntemle gerçekleştirilen bu araştırmada öntest- sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel işlem süreci öncesinde yansız atama yoluyla kontrol ve deney grubu oluşturulmuştur. Araştırmanın deneysel işlem süreci 7 hafta sürdürülmüş ve her bir öğrenci ile haftada ikişer saat olmak üzere bireysel çalgı (keman) eğitimi dersi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre, deneysel işlem süreci sonucunda deney ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar, çalışma grubu öğrencilerinin keman çalma becerilerinde; entonasyon, ritmik çalabilme, sağ el - sol el koordinasyonu sağlayabilme ve eşliğe uyarak çalabilme gibi etkenleri kapsamaktadır. Deneysel işlem süreci sonucunda elde edilen bulgular, deney grubunda yer alan öğrencilerin daha başarılı sonuçlara ulaştıklarını göstermektedir. Sonuç: Araştırma sonuçları, araştırmacının stüdyo kayıt programları ve farklı ekipman desteğiyle cubase müzik yazılım programı üzerinde hazırlamış olduğu piyano destekli çalışmaların öğrencilerin keman çalma becerilerini önemli derecede geliştirdiğini göstermektedir. Diğer bir ifadeyle, teknoloji içerikli donanımlar ve müzik yazılımlarıyla desteklenmiş deneysel işlem sürecinin, geleneksel öğretim yöntemlerine göre öğrenme açısından daha etkili sonuçlar ortaya çıkardığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to determine the effectiveness of various piano accompaniment styles written in digital audio workstation software Cubase on the students studying at the Science and Arts Center Music Department. Method: The research, which has been actualized through experimental methods, uses pre- and post-test control groups. Control and test groups have been formed through blind assignment before the experimental phase of the research. Lasting 7 weeks, the experimental phase involved tutoring of every student for 2 hours per week on their instrument (violin). Findings: The research has discovered that there were statistically significant differences between test and control groups. These differences were observed in the playing skills of the students, intonation, rhythmic execution, maintaining left-right hand coordination, and response to accompaniment. The research indicates that the students in the test group has significant improvements in their skills. Results: The research shows that utilizing studio recording software such as Cubase though composed piano accompaniment, delivers statistically significant favorable results compared to traditional teaching methods in music training. In other words, equipment and methods that utilize higher technology is determined to deliver more favorable results for the effective training of the students.