Ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme becerileri ile görsel sanatlar dersi başarıları arasındaki ilişki
Relationship between critical thinking skills of secondary school students and their achievement in fine arts
- Tez No: 606589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ERASLAN TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X, görsel sanatlar, Critical thinking, Cornell Critical Thinking Test Level X, fine arts
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme becerileri ile görsel sanatlar dersi başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Araştırma betimsel nitelikte olup, ilişkisel tarama modeli şeklinde desenlenmiştir. Çalışma grubu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 6 devlet okulunda öğrenimlerini sürdüren 300 ortaokul 8. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Cornell Eleştirel Düşünme Testi-Düzey X (CEDTDX)”,“Görsel Sanatlar Dersi Tutum Ölçeği”,“Kişisel Bilgi Formu”ve öğrencilerin görsel sanatlar dersi karne notları kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri ile görsel sanatlar dersi başarıları arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik yapılan korelasyon analizi sonucunda iki değişken arasında orta düzeyde ve pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür. Eleştirel düşünme beceri düzeyleri ile cinsiyet değişkeni ve görsel sanatlar dersi tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, baba ve anne eğitim durumu değişkenine göre Önlisans-Lisans ve Lisansüstü öğrenciler lehine anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Akademik başarı ile görsel sanatlar dersi başarıları arasında yüksek düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunurken, görsel sanatlar dersi başarılarının eleştirel düşünme becerisinin anlamlı bir yordayıcısı olmadığı görülmüştür. Sonuç: Öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri ile görsel sanatlar dersi başarıları arasında orta düzeyde ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to analyse relation between critical thinking skills of secondary school students and their achievements in fine arts. Method: The survey is in descriptive quality and was formed as relational survey model. The study group consists of 300 hundred secondary 8th grade students who study at 6 public schools affiliated to the directorate of Adıyaman National Education in 2017-2018 academic year. Cornell Critical Thinking Test Level X, Fine Arts Attitude Scale,“Personal Information Form”and students' report notes of Fine Arts classes were used as data composing tools. Findings: It was seen that there was a medium level and positive correlation between two variables in the result of correlation analysis which was conducted to specify the relation between critical thinking skills of secondary school students and their achievement in fine arts. While there was no significant relation between critical thinking skill levels and“gender variable and fine arts attitude”, it was found that there was a significant relation in favour of associate degree, bachelor degree and master degree students according to the variable of their parents' educational status. There was a high level and positive relation between academic achievements and fine arts achievements, on the other hand it was seen that fine arts achievement is not a precursor of critical thinking skills. Result: It was concluded that there was a medium level and positive relation between critical thinking skills of the students and their achievements in fine arts classes.