Bazı temel kimya kavramlarının öğretiminde resimli hikâyeleştirme tekniği kullanılmasının öğrencilerin ders tutumu ve argüman oluşturma becerilerine etkisi
The effect of the use of the illusturated storifying technique in the teaching of some basic chemistry concepts on the course attitude and the argument building skills
  1. Tez No: 606808
  2. Yazar: SABRİYE KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS TÜRKER BALAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Resimli Hikâyeleştirme Tekniği, Tutum, Argümantasyon, Science Education, Illustrated Storifying Technique, Attitude, Argumentation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET BAZI TEMEL KİMYA KAVRAMLARININ ÖĞRETİMİNDE RESİMLİ HİKÂYELEŞTİRME TEKNİĞİ KULLANILMASININ ÖĞRENCİLERİN DERS TUTUMU VE ARGÜMAN OLUŞTURMA BECERİLERİNE ETKİSİ Sabriye KUŞ Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışmanı: Doç. Dr. Halis Türker BALAYDIN Yapılandırmacı öğrenme kuramına göre fen alanlarından olan kimya eğitiminde kullanılabilecek çeşitli yöntem ve teknikler bulunmaktadır. Bu tekniklerden biri olan hikâyeleştirme tekniği son yıllarda, fen derslerini öğretme-öğrenme sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bu tez çalışmasında amaç kimya dersi kapsamında yer alan bazı temel kimya kavramlarının öğretiminde, öğretim materyali olarak resimli hikâyeleştirme örnekleri oluşturmak ve bu şekilde sunulan derslerden sonra öğrencilerin ders tutumuna ve argüman oluşturma becerilerine etkisini incelemektir. Araştırma 2017/2018 eğitim öğretim yılı ikinci yarıyılında yapılmış olup, örneklemini 9. sınıfta öğrenim görmekte olan 45 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada karma yöntem desenlerinden“yakınsayan paralel desen”kullanılmıştır. Çalışmaya hizmet etmesi açısından, Berberoğlu'nun hazırlamış olduğu“kimya tutum ölçeği”ve araştırmacı tarafından seçilen kimya konu ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmış“açık uçlu soru formu”uygulama öncesi ve sonrasında argüman kalitesi değerlendirme amacıyla kullanılmıştır. Analizler yapılırken, SPSST 23. (IBM) kullanılıp görsel (histogram) ve analitik (Shapiro-Wilk) olarak test edilmiş ve bağımlı değişkenler“Paired t testi”, bağımsız değişkenler için“Welch testi”, ayrıca değişkenler arasındaki farkı belirlemek için“Pearson Korelasyon testi”kullanılmıştır. Aynı zamanda öğrencilerin argüman oluşturma becerilerindeki değişim, revize edilmiş“Toulmin Argüman Modeli”kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, hikâyeleştirmelerin uygulanmasından sonra öğrencilerin kimya dersine karşı olumlu tutum geliştirdikleri ve argüman oluşturma seviyelerinin de yükseldiği belirlenmiş olup, ders tutumu ve argüman oluşturma becerileri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. 2019, 129 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE USE OF THE ILLUSTURATED STORIFYING TECHNIQUE IN THE TEACHING OF SOME BASIC CHEMISTRY CONCEPTS ON THE COURSE ATTITUDE AND THE ARGUMENT BUILDING SKILLS Sabriye KUŞ Recep Tayyip Erdogan University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Science Education Master Thesis Advisor: Assoc. Prof. Halis Türker BALAYDIN According to constructivist learning theory, there are various methods and techniques that can be used in chemistry education which is one of the science fields. One of these techniques, storytelling technique, has played an important role in the teaching-learning process of science courses in recent years. The aim of this thesis is to create illustrated storytelling examples as a teaching material in the teaching of some basic chemistry concepts within the scope of chemistry course and to examine the effect of students on course attitude and argumentation skills after these courses. The research was conducted in the second semester of the 2017/2018 academic year and the sample consisted of 45 students in the 9th grade. Karma Convergent parallel pattern inden, one of the mixed method designs, was used in the study. In order to serve the study, Berberoğlu's“chemistry attitude”scale“and”open-ended questionnaire was prepared in accordance with the chemistry subjects and gains chosen by the researcher were used for evaluation of the quality of the argument before and after the application. SPSST 23. (IBM) was used for the analyzes. Visual (histogram) and analytical (Shapiro-Wilk) were tested. In addition, dependent variables air“Paired t test”, independent variables“Welch test”, in addition to the difference between the variables“Pearson Correlation test”was used. At the same time, the change in students' ability to form arguments was revised and evaluated by using“Toulmin Argument Model”In the study, it was determined that students developed positive attitudes towards the chemistry course after the application of the storytelling and the levels of argument formation were increased, and no significant relationship was found between the course attitude and the skills of argument formation. 2019, 129 pages