Bazı temel kimyasal kavramların tarihsel gelişimi ve öğretimi
- Tez No: 57746
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal kavram, tarihsel gelişim VII, Chemical concept, historical development VIII
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışmada, bazı temel kimyasal kavramların tarihsel gelişimi ele alınmış ve bu kavramların tarihsel süreç içerisinde geçirdikleri evreler incelenmiştir. Ele alınan kavramlar; atom kavramı, element kavramı, peryodik çizelge, asit-baz kavramı ve aktiflik kavramıdır. Bu kavramların tarihte ne şekilde algılandığı, nasıl yorumlandığı ve gerçek anlamını ne zaman bulduğu çalışmada açık olarak belirtilmiştir. Orta dereceli okullardaki kimya öğretiminde kavramların tarihsel gelişiminden yararlanmak mümkün olabilir. Yine çalışmanın bir bölümünde, kimyada kimlerin ne gibi çalışmalar yaptığı bilgi olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY TEACHING AND HISTORICAL DEVELOPMENT OF SOME CHEMICAL CONCEPTS In this study, historical development of some underlying chemical concepts was studied. The developmental prosses of the concepts at different times was also investigated.More specificaly atom, element, periodic table, acid-base and chemical activity concepts were considered.“How were this concepts understood?”“How were they interpreted?”and“When were the meaning of this concepts that we know use reached?”were clearly indicated. It is possible to benefit from the historical developments of this concepts in teaching chemistry at secondary school.