Kırsal kalkınma bağlamında yayla turizminin gelişmesine yerel yönetimlerin etkisi: Ordu ilinde bir uygulama
The effect of local governments on the development of plateau tourism in the context of rural development: An application in Ordu
  1. Tez No: 606934
  2. Yazar: HACI KEMAL ÇELENK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yayla Turizmi, Yerel Yönetim, Proje, Etkinlik, Verimlilik, Plateau Tourism, Local Government, Project, Efficiency, Productivity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı; yerel yönetimlerin yayla turizminin gelişmesine yönelik etkisini analiz etmektir. Ordu il ölçeğinde yapılan araştırmada kırsal kalkınma projeleri ve yerel yönetimlerin yayla turizm faaliyetleri incelenmiş; yerel yönetimlerin turizmin gelişmesine yönelik etkisi analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde Ordu ilinde geçmiş yıllarda yapılan turizmi geliştirici eylemler ile mevcut projeler öğrenilmiş, gelecek dönemlerde yapılması gerekli olan faaliyetler ortaya çıkarılmıştır. Mülakatlar, Ordu ilinde mevcut yerel yönetimlerden yayla alanlarına sahip yedi belediye başkanı, Ordu ili kırsal kalkınma müdürü, Ordu il turizm müdürü ve bir özel turizm işletmecisinden oluşan on kişilik grupla yarı yapılandırılmış mülakat tekniğiyle kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar detaylı olarak incelenmiş, mevcut durum analizi yapılarak öneriler geliştirilmiştir. Çalışma sonucunda; katılımcıların, yayla turizminin gelişmesine yönelik yapılacak faaliyetlerin bölge ekonomisine katkı sağlaması konusunda bilinçli oldukları ancak yayla turizminden istenen verimin elde edilemediği ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda yayla turizmini artıcı faaliyetlere öncelik verilmesi, yeni projeler geliştirilerek acilen hayata geçirilmesinin gerekli olduğu belirlenmiştir. Yayla alanlarına sahip bazı yerel yönetimlerin turizmi artırıcı plan, taktik, strateji ve uygulamalara yer verdikleri ancak yetersiz kaynak, bürokratik işlemlerden kaynaklı sebeplerle beklenen seviyelerde hizmet sunamadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; to analyze the impact of local governments on the development of plateau tourism. In the research conducted in Ordu provincial scale, rural development projects and plateau tourism activities of local governments were examined; the impact of local governments on tourism development was analyzed. In the research process, the current projects were learned through the activities that developed tourism in the past years in Ordu and the activities that were required in the future periods were revealed. Interviews were conducted using a semi-structured interview technique with a group of ten people consisting of seven mayors with plateau areas from the existing local governments in the province of Ordu, the rural development director of Ordu province, the provincial tourism director of Ordu and a private tourism operator. The results obtained were examined in detail and current situation analysis was made and recommendations were developed. In the results of this study; it was found out that the participants were conscious about the activities to be done for the development of plateau tourism to contribute to the regional economy but the desired efficiency could not be obtained from the plateau tourism. In this respect, it has been determined that priority should be given to the activities that increase the plateau tourism and new projects should be developed and implemented immediately. It has been determined that some local governments having plateau areas have included plans, tactics, strategies and practices that increase tourism, but they cannot provide services at the expected levels due to insufficient resources and bureaucratic procedures.