Artvin bölgesi kıyı balıkçılığında kullanılan av araçlarının yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of structural and technical characteristics of fishing gears used in coastal fishing in artvin
- Tez No: 606993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Balıkçılığı, Av Araçları, Teknik Özellikleri, Artvin, Coastal Fishing, Fishing Gear, Technical Characteristics, Artvin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET ARTVİN BÖLGESİ KIYI BALIKÇILIĞINDA KULLANILAN AV ARAÇLARININ YAPISAL VE TEKNİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Seda KOÇAN Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışmanı: Doç. Dr. Ferhat KALAYCI Bu çalışma Ekim 2016-Nisan 2017 dönemi arasında Artvin ili sınırları içerisindeki¸ Hopa limanı, Limanköy, Esen kıyı, Sugören, Çamlıköy, Doğukent, Kemalpaşa, Hacılar ve Arhavi'de yer alan balıkçı barınak ve çekek yerlerindeki balıkçı tekne sahipleri ile görüşülerek yüz yüze anket çalışması sonucunda gerekli veriler toplanmıştır. Bölgede kullanılan uzatma ağlarının yapısal ve teknik özelliklerini belirlemek amacıyla özellikle ağ donatan ve kullanan balıkçılarla bir veri kayıt formu doğrultusunda yapılan görüşmeler sonucunda ağ ya da ağlarla ilgili bilgiler elde edilmiştir. Araştırmada 15 takım mezgit ağı, 10 takım palamut ağı, 10 takım zargana ağı, 7 takım barbunya ağı, 6 takım kalkan ağı, 5 takım kefal ağı, 4 takım istavrit ağı, 4 takım kötek ağı, 3 takım voli ağı olmak üzere yapı ve donam özelliklerine sahip uzatma ağlarının kullanıldığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, bir türün avcılığı için farklı özelliklere sahip uzatma ağlarının kullanıldığı görülmüştür. Kullanılan ağların teknik ve donam özellikleri bölgelerin coğrafi yakınlıklarına göre benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. 2019, 34 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF STRUCTURAL AND TECHNICAL CHARACTERISTICS OF FISHING GEARS USED IN COASTAL FISHING IN ARTVIN Seda KOÇAN Recep Tayyip Erdogan University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Master Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferhat KALAYCI This study was conducted between October 2016 and April 2017 in the face of fisherman boat owners in Hopa port, Limanköy, Esen kıyı, Sugören, Çamlıköy, Doğukent, Kemalpaşa, Hacılar and Arhavi in the Artvin province. As a result, necessary data were collected in order to determine the structural and technical characteristics of the gillnets used in the region, information on the nets or nets was obtained as a result of the interviews conducted with fishermen who provided and used nets in the direction of a data registration form. It was determined that gillnets with structural and technical properties were used 15 different types of whiting, 10 sets of atlantic bonito, 10 sets of garfish, 7 sets of red mullet, 6 sets of turbot, 5 sets of mullet, 4 sets of horse mackerel, 4 sets of bastard grunt, 3 sets of encircling gillnets in the research. As a result of the research, it was seen that gillnets with different characteristics were used for catching of a species. It was determined that the technical and equipment characteristics of the fishing gear used were similar according to the geographical proximity of the regions. 2019, 34 pages